Dieta przyjazna wątrobie – oczyszczenie wątroby, detoks

Wątroba jest jednym z najważniejszych i największych organów wewnętrznych. Pełni ona bardzo dużo niezwykle ważnych funkcji, aby organizm mógł pracować bez zarzutu. Między innymi wytwarza kwasy trawienne, gromadzi glukozę, odtruwa organizm. Jeżeli traktujemy ją „po macoszemu” i np. nadużywamy alkoholu lub obciążamy wątrobę ciężkim, tłustym jedzeniem, wtedy zaczyna się buntować, dając nieprzyjemne objawy. Natomiast, jeśli o nią dbamy, świadomie planując swoją dietę, a także realizujemy aktywny i zdrowy styl życia, wtedy wątroba może wykonywać wszystkie swoje zadania odpowiednio.

Istnieje wiele metod na oczyszczenie wątroby. Wprowadzenie umiejętnie zbilansowanej diety i konsekwentnie jej przestrzeganie przyczynia się do odbudowy i oczyszczenia tego bardzo ważnego narządu. Wprowadzenie poniższej diety pomaga oczyścić jednocześnie pęcherzyk żółciowy oraz trzustkę.

Przede wszystkim należy przestrzegać kilku zasad, które pomagają w detoksykacji wątroby:

– należy wybierać produkty nieprzetworzone, wysokiej jakości, świeże, ze sprawdzonych źródeł,

– jeść 5-6 niezbyt obfitych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (najlepiej co 3 godziny),

– w każdym posiłku powinny znaleźć się surowe warzywa lub owoce (aby nie doprowadzać do powstawania zaparć),

– nie podjadać między posiłkami,

– jeżeli podczas spożywania posiłku poczujemy sytość, należy przestać jeść,

– pić małymi łykami około 3 litrów wody (najlepiej źródlanej) dziennie,

– jeść spokojnie, bez dodatkowych emocji, nie spiesząc się i nie stresując, dokładnie rozdrabniając i przełykając każdy kęs.

Dieta bezglutenowa

Produkty zalecane podczas stosowania diety oczyszczającej wątrobę to:

– warzywa bogate w białko roślinne, a więc wszelkie rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, cieciorka, soja), kiełki,

– wszystkie warzywa zielone: brokuły, kapusta, kalarepa, sałata, rukola, jarmuż, wszelkie natki, pory, seler naciowy, cukinia, ogórki, papryka, szpinak, szczaw,

– warzywa zalecane: rzodkiewka, czarna rzodkiew, biała rzodkiew, pomidory, buraki, czosnek, cebula, marchew, pietruszka,

– miód, melasa, stewia, maltitol, ksylitol, daktyle, figi, śliwki suszone (jako zamienniki cukru),

– owoce: jagody, truskawki, kiwi, maliny, borówki, jeżyny, poziomki, żurawiny, awokado,

– nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, wszelkie orzechy, otręby i płatki (owsiane, jaglane, gryczane), kasze, ryż pełnoziarnisty,

– produkty zawierające bezcenne kwasy Omega-3 i Omega-6, które obniżają poziom trójglicerydów (TG) i tzw. złego cholesterolu (LDL), a przyczyniają się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu tzw. frakcji (HDL) – ryby morskie, takie, jak sardynki, tuńczyk, makrela, a także oleje tłoczone na zimno — lniany, sezamowy, kokosowy, rzepakowy, sojowy, z oliwek (extra virgin), oraz awokado, oliwki,

– ciemne pieczywo pełnoziarniste na naturalnym zakwasie,

– chude białe mięso (indyk, cielęcina),

– soki warzywne, woda źródlana, mleko sojowe, ryżowe, owsiane.

Produkty, które należy wyeliminować z diety lub znacznie ograniczyć:

– białe pieczywo, drożdżówki, ciasta, ciastka, ciasteczka, chrupki, krakersy, makarony, (na bazie mąki pszennej),

– gotowe produkty garmażeryjne — pyzy, pierogi, naleśniki, krokiety, racuchy,

– czerwone mięso, podroby, smalec, tłuste pieczenie, kotlety, pasztety, wędliny niewiadomego pochodzenia, tłuste zupy i ciężkostrawne dania jednogarnkowe,

– wszelkiego rodzaju słodycze (w tym również konfitury, dżemy),

– nabiał (mleko i przetwory mleczne, margaryna, sery, lody),

– kawę i czarną herbatę należy ograniczyć do minimum,

– alkohol – wykluczyć całkowicie.

Należy pamiętać o tym, aby unikać wielokrotnego odgrzewania przyrządzonego wcześniej posiłku. Najlepiej gotować na bieżąco niewielkie porcje, aby były świeże.

Prawdziwym dobrodziejstwem dla prawidłowego funkcjonowania wątroby jest podjęcie dodatkowej aktywności fizycznej, a także unikanie sytuacji stresujących i unormowanie rytmu dobowego.

Obecnie brak komentarzy

Komentowanie jest zablokowane.