Koper włoski

Koperek

Koper włoski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. W rejonach jego naturalnego występowania jest rośliną wieloletnią. W naszych czasach jest uprawiany w wielu krajach europejskich, również w Polsce. Lecznicze właściwości kopru znane były już w starożytności. W ziołolecznictwie owoce kopru stosowano jako środek moczopędny, wiatropędny i mlekopędny.

Obecnie owoce kopru stosowane są jako środek wykrztuśny i  zwiększający wydzielanie śluzu w chorobach górnych dróg oddechowych oraz jako lek rozkurczowy i pobudzający wydzielanie soków trawiennych w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego.

Stosowanie owoców kopru włoskiego w codziennym menu wzmacnia naturalne siły odpornościowe organizmu i pobudza układ immunologiczny. Ponadto posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu, a przez to działa ochronnie na układ krążenia. Koper włoski od stuleci stosowany był też na poprawę wzroku i wzmocnienie systemu nerwowego, ale na chwilę obecną nie ma wystarczającej ilości badań na ten temat.

  • Zioło to jest stosowane w celu pobudzenia trawienia, przy zaburzeniach trawiennych, którym towarzyszą wzdęcia, bóle brzucha, brak apetytu oraz odbijanie i nudności.
  • gastrolog koper włoskiStosowany jest w chorobach dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, szczególnie dla dzieci.
  • Należy do skutecznych ziół przeciwgorączkowych, przeciwkaszlowych oraz napotnych, dlatego sprawdzi się w przypadku przeziębienia.
  • Ponieważ  stanowi bogate źródło fitoestrogenów, substancji działających podobnie do żeńskich hormonów płciowych, warto żeby znalazł się w diecie kobiet w okresie menopauzy.
  • Również młodszym paniom, zaleca się jedzenie tego warzywa lub popijanie herbatek z owoców kopru, ponieważ herbatka z kopru włoskiego zalecana jest kobietom karmiącym piersią dla zwiększenia laktacji.
  • W pediatrii powszechne jest stosowanie herbatki z kopru włoskiego, zapobiegającej kolkom u niemowląt, zmorze nocnej wszystkich rodziców świata.
  • Dieta zawierająca koper włoski  jest korzystna także w przypadku mężczyzn, ponieważ wzmacnia potencję oraz sprawność seksualną. Koper włoski od dawna uważany był również za naturalny afrodyzjak.
  • Bez względu na płeć warto go jadać w przypadku alergii, ponieważ osłabia działanie histaminy odpowiedzialnej za objawy uczulenia.
  • Często stosuje się go w chorobach dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, np. w postaci olejku, który łączy się z mlekiem, cukrem lub z  miodem. W przeziębieniu pomocne  będą też inhalacje olejkiem z kopru włoskiego. 
  • Olejek (stosowany zewnętrznie) ma również skuteczne zastosowanie przeciw świerzbowi i wszawicy.
Koper włoski
Koper

Ostrożność należy zachować gdy wystąpi nadwrażliwość na koper włoski. Nie zaleca się podawania w okresie ciąży, szczególnie w jej początkowym okresie. Olejek koprowy stosowany doustnie w większych może powodować odurzenie, drgawki lub podrażnienia błon śluzowych żołądka i jelit, przekrwienie mózgu oraz płuc. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów niepożądanych należy niezwłocznie poinformować o nich lekarza.

Przed zastosowaniem preparatu ziołowego, należy sprawdzić jego datę ważności. Zalecamy przechowywanie ziół i preparatów ziołowych, w miejscach niedostępnych dla dzieci, w zamkniętych opisanych pojemnikach, bez dostępu światła słonecznego, suchych i nienarażonych na wahania temperatury. Preparaty należy stosować według zaleceń umieszczonych na opakowaniach i nie przekraczać zaleconych dawek.

W przypadku zaobserwowania objawów alergicznych, zalecamy natychmiastowe odstawienie preparatu i jak najszybszą konsultację z lekarzem. Przy stosowaniu, jakichkolwiek terapii naturalnych, prosimy o zachowanie umiaru, a w przypadku dłuższego przyjmowania preparatów ziołowych, o powiadomienie o tym lekarza prowadzącego.

Najważniejszą zasadą, o której zawsze Państwo musicie pamiętać jest to, iż „wszystko jest lekarstwem i wszystko jest trucizną. Ważna jest dawka!

Obecnie brak komentarzy

Komentowanie jest zablokowane.