Iwona Sajór

Iwona Sajór

dr n. med. i n. o zdr.

Iwona Sajór

Zobacz dni i godziny przyjęć

  • Poniedziałek: od 16:00 do 20:00

Wykształcenie

  • Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (studia inżynierskie i magisterskie) oraz Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (doktorat w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu, temat rozprawy: „Zmiany przedrakowe jelita grubego a masa ciała”).

Zajmuje się

  • Dietoprofilaktyką i dietoterapią następujących problemów zdrowotnych:
  • Nadwagi i otyłości,
  • Niedożywienia,
  • Chorób przewodu pokarmowego (m.in.: refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, choroby wątroby i dróg żółciowych, zespół jelita drażliwego, dysbioza jelitowa, SIBO, stomia, choroba uchyłkowa jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaparcia, biegunki)
  • Nowotworów złośliwych (profilaktyka pierwotna i wtórna, żywienie w trakcie i po zakończeniu leczenia onkologicznego),
  • Zaburzeń odżywiania (anoreksja, bulimia),
  • Nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • Dyslipidemii,
  • Cukrzycy typu 1 i 2, cukrzycy ciężarnych,
  • Chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność, zapalenie tarczycy Hashimoto),
  • Osteoporozy
  • Choroby zwyrodnieniowej stawów,
  • Celiakii i nietolerancji glutenu,
  • Alergii pokarmowych,
  • Kamicy nerkowej,
  • Trądziku,
  • Chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, demencja).
  • oraz modyfiakcją nieprawidłowych nawyków żywieniowych osób zdrowych: 
  • Dzieci i młodzieży,
  • Dorosłych i osób w starszym wieku,
  • Kobiet w ciąży (przygotowanie do ciąży, okres Ciąży i karmienia),
  • Osób o zwiększonej aktywności fizycznej.

Zainteresowania

  • żywienie w nowotworach, żywienie osób starszych, otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typu 2, zaparcia, choroba żołądka i dwunastnicy

Dorobek naukowy

Wybrane kursy i szkolenia

  • SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), 2nd Central Congress on Obesity, Budapeszt, 01.10.2009.
  • SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), II Congress of the Polish Association for the Study of Obesity, Szczecin, 17.10.2009.
  • SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), Obesity, Physical Activity & Cancer, Londyn, 16-17.04.2013.
  • Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu „Podstawy żywienia klinicznego w onkologii”, Warszawa, COI, 29.11.2017 r.
  • Cancer Prevention Workshop for Health Professionals, WCRF, 18.05.2021

Publikacje

  • Autorka i współautorka ponad 100 publikacji krajowych i zagranicznych dotyczących profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowozależnych (prace publikowane m.in. w: Annals of Oncology, Annals of Nutrition and Metabolism, Annals of Nutrition and Metabolism, World Journal of Gastroenterology, Obesity Facts. The European Journal of Obesity, Obesitologia Hungarica, Żywienie Człowieka i Metabolizm, Postępy Żywienia Klinicznego, Gastroenterologia Polska, Głos Pacjenta Onkologicznego, Współczesna Dietetyka, Food Forum, Współczesna Dietetyka)

Wybrane publikacje

  • 1.Sajór I., Jarosz M.: Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Nadciśnienie tętnicze. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006, 18-28. 
  • 2.Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T.: Żywienie a zakażenie Helicobacter pylori. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007, 34, 6, 1584-1594. 
  • 3.Jarosz M., Sajór I.: Otyłość a rak jelita grubego. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007, 34, 6, 1614-1618. 
  • 4.Jarosz M., Sajór I.: Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 52-60. 
  • 5.Jarosz M., Sajór I.: Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 130-136. 
  • 6.Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Słowik J., Błażejczyk T., Wisznik H.: Nadwaga i otyłość a polipy jelita grubego. Postępy Żywienia Klinicznego, 2008, 3, 12. 
  • 7.Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T.: Żywienie a zakażenie Helicobacter pylori. Gastroenterologia Polska, 2008, 15, supl. 1, 22
  • 8.Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T., Ciok J.: Dietary and socio-economic factors in relation to Helicobacetr pylori re-infection. World Journal of Gastroenterology, 2009, 7, 15(9), 1119-1125. 
  • 9.Jarosz M., Błażejczyk T., Gugała S., Sajór I., Mękus M.: Barrett’s Oesophagus and excess body weight. Obesity Facts. The European Journal of Obesity, 2009, 2, suppl. 2, 129. 
  • 10.Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Błażejczyk T., Wisznik H.: Body mass and colorectal polyps – preliminary study. Obesitologia Hungarica, 2009, 10, suppl. 1 , S41. 
  • 11.Jarosz M., Sajór I., Błażejczyk T.: Waist circumference and subject’s age rather than body weight or BMI prognose the incidence of colorectal polyps. Cancer and Obesity – Conference Guide, 2010, 29. 
  • 12.Jarosz M., Sajór I.: Częstość występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby w populacji. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Choroba stłuszczeniowa wątroby. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2010, 15-22. 
  • 13.Sajór I., Jarosz M.: Częstość występowania osteoporozy. W: Osteoporoza. Zapobieganie i leczenie. Seria „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2010 16-33. 
  • 14.Sajór I.: Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka osteoporozy. W: Osteoporoza. Zapobieganie i leczenie. Seria „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2010, 98-101. 
  • 15.Jarosz M., Rychlik E., Sajór I.: Populacja osób w starszym wieku. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 96-103. 
  • 16.Sajór I., Jarosz M.: Choroba zwyrodnieniowa stawów. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010, 382-389. 
  • 17.Jarosz M., Sajór I.: Nowotwory złośliwe – prewencja. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 391-405. 
  • 18.Jarosz M., Sajór I.: Nowotwory złośliwe – leczenie. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 405-422. 
  • 19.Sajór I.: Metody edukacji żywieniowej wśród pacjentów i ich rodzin. [w]: Jarosz M. (red.) Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Warszawa, IŻŻ, 2011, 240-250. 
  • 20.Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworami. Porady lekarzy i dietetyków. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2012, 1-120. 
  • 21.Jarosz M., Respondek W., Wolnicka K., Sajór I., Wierzejska R.: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej [W:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, [red. nauk.] M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012, 154-171. 
  • 22.Jarosz M., Sajór I.: Prewencja niedożywienia u chorych na nowotwory poprzez właściwe żywienie i aktywność fizyczną. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2013, 40, 4, 261-268. 
  • 23.Jarosz M., Sajór I.: Waist circumference is the strongest anthropometric risk factor of premalignant lesions in the large intestine. Annals of Oncology, 2013, 24, suppl. 4, 119. 
  • 24.Jarosz M., Sajór I.: Inadequate amount of sleep as one of the risk factors of overweight and obesity in Polish males. Annals of Nutrition and Metabolism, 2013, 63, 1492, (supl. 1) 
  • 25.Jarosz M., Sajór I.: Abdominal obesity is associated with the number of colorectal polyps in men but not in women. Annals of Oncology, 2014, 25, suppl 2, 72. 
  • 26.Sajór I.: Zasady żywienia dla chorych po udarze. ITEM Publishing, 2014
  • 27.Jarosz M., Sajór I.: Body fat mass and the risk of colorectal polyps in men and women. Annals of Oncology, 2015, 26, suppl 4
  • 28.Sajór I., Jarosz M.: Daily consumption of cheese and fruits as a factor decreasing the risk of colorectal polyps. Annals of Nutrition and Metabolism, 2015, 67, supl. 1, 404. 
  • 29.Jarosz M., Sajór I.: Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów z chorobą nowotworową i ich rodzin. PRIMOPRO, Warszawa, 2015, 1-40. 
  • 30.Sajór I., Sławek J.: Choroba Parkinsona. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów i ich rodzin, dieta 7-dniowa. ITEM Publishing, 2015, 1-31
  • 31.Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Wojda B.Nagel P.: Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie. Wydawnictwo on-line opracowane w ramach NPZ (dostępne na stronie www.ncez.pl)
  • 32.Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Nagel P.: Węglowodany [w:] Normy żywienia dla populacji Polski pod red. Jarosz M., IŻŻ, Warszawa, 2017
  • 33.Jarosz M., Wolnicka K. Sajór I., Wierzejska R.: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej [w:] Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa, 2017, 98-114.
  • 34.Jarosz M., Rychlik E., Sajór I.: Populacja osób w starszym wieku [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji chorób, IŻŻ, Warszawa, 2017, 110-119
  • 35.Jarosz M., Sajór I.: Prewencja w nowotworach złośliwych [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji chorób, IŻŻ, Warszawa, 2017, 425-439
  • 36.Jarosz M., Sajór I.: Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji chorób, IŻŻ, Warszawa, 2017, 439-449
  • 37.Jarosz M., Sajór I.: Wyniszczenie nowotworowe [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji chorób, IŻŻ, Warszawa, 2017, 449-457
  • 38.Sajór I.: Choroba Parkinsona [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji chorób, IŻŻ, Warszawa, 2017, 532-536
  • 39.Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Nagel P.: Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów? Warszawa, NPZ, 2018
  • 40.Sajór I.: Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z rakiem nerki i pęcherza moczowego w trakcie i po zakończeniu leczenia. Głos Pacjenta Onkologicznego, 2018, 2, 20-21
  • 41.Sajór I.: Dieta pacjentów z nowotworami krwi. Głos Pacjenta Onkologicznego, 2019, 3, 24-26.
  • 42.Sajór I.: Żywienie pacjentów onkologicznych z niedokrwistością, wymagających przetoczenia krwi. Głos Pacjenta Onkologicznego, 2020, 5, 28-30
  • 43.Sajór I.: Zasady żywienia seniorów. Głos Pacjenta Onkologicznego. 2020, 6, 19-21.
  • 44.Sajór I.: Wsparcie żywieniowe w procesie leczenia onkologicznego. Współczesna dietetyka. 2020, 31, 5-10.
  • 45.Przygoda B., Jarosz M., Sajór I.: Węglowodany [w]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (red. Jarosz M. i wsp.), NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
  • 46.Sajór I.: Nowe normy żywieniowe w dietetyce na 2021 rok. Food Forum, 2021, 14, 84-86.
  • 47.Sajór I.: Substancje niebezpieczne w żywności a ryzyko nowotworów, z uwzględnieniem raka jelita grubego. Food Forum, 2022, 70-73.
  • 48.Sajór I.: Na co zwrócić szczególną uwagę, układając najbardziej optymalny jadłospis i dobierając preparaty ONS dla pacjenta z nowotworem jelita grubego? Gastroenterologia, 13.07.2022
  • 49.Sajór I.: Co zalecać pacjentom z rakiem żołądka po częściowej resekcji żołądka? Gastroenterologia, 20.12.2022
  • 50.Sajór I.: Zasady leczenia dietetycznego w chorobach neurologicznych [w]: Neurologia ambulatoryjna pod red. J. Staszewskiego, PZWL, 2024. 

Zobacz publikacje, kursy, certyfikaty i inne osiągnięcia tego lekarza

Doświadczenie

  • W latach 2005-2019 pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia im. prof. A. Szczygła w Warszawie (Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii), od 2015 r. na stanowisku Kierownika Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów.
  • Prowadziła wykłady, ćwiczenia i praktyki dla studentów kierunku Dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wykłady i warsztaty dla słuchaczy Studiów Podyplomowych Instytutu Żywności i Żywienia z zakresu żywienia w chorobach nowotworowych na kierunku Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka a także kształciła nowe pokolenia dietetyków w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.

Członkostwo  i współpraca z organizacjami

  • Członek Oddziału Warszawskiego Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia
  • Ponadto współpracuje z organizacjami:
  • Fundacja „Tam i z powrotem”. Razem zwyciężymy raka.
  • DKMS
  • Fundacja Carita im. W. Adamiec
  • Program Edukacji Onkologicznej
  • Centrum Leczenia Zaburzeń Pamięci Affidea
  • Stowarzyszenie Pomocy Chorym Dzieciom LIVER
  • Centrum Edukacji Zdrowotnej
  • Portal Onkologiczny ZwrotnikRaka.pl

Znajomość języków obcych

  • j. angielski

Dodatkowe informacje

  • Wizyta pierwszorazowa trwa około 60 minut, wizyty kontrolne około 30 minut. 
  • Czas oczekiwania na indywidualny plan dietetyczny – 7 dni.

Inni specjaliści w tej kategorii

Zapoznaj się z sylwetkami naszych specjalistów i wybierz kogoś dla siebie

Obecnie brak komentarzy

Komentowanie jest zablokowane.