Mirosław Jarosz

Mirosław Jarosz

Zobacz dni i godziny przyjęć

  • Poniedziałek: od 16:00 do 20:00
  • Czwartek: od 16:00 do 20:00

Wykształcenie

  • Ukończył studia medyczne na II Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie.
  • Stopień naukowy doktora (1991) i doktora habilitowanego (1998) na obecnym Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
  • Tytuł profesora w roku 2004.
  • W latach 1991–1996 pobyty naukowe w renomowanych uniwersyteckich ośrodkach gastroenterologicznych we Francji (Renns, Tuluza, Bordeaux, Marsylia).

Zajmuje się

  • Posiada olbrzymie doświadczenie kliniczne w dziedzinie gastroenterologii i dietetyki, zwłaszcza w leczeniu :
  • Zespołu jelita nadwrażliwego, 
  • Choroby refluksowej, 
  • Choroby wrzodowej, 
  • Zapalenia żołądka, 
  • Zakażenia Helicobacter pylorii, 
  • Chorób trzustki i dróg żółciowych, 
  • Celiakii, 
  • Chorób zapalnych jelit oraz 
  • Chorób metabolicznych. 

Dodatkowe informacje

  • Za szczególne osiągnięcia w dziedzinie ochrony zdrowia uhonorowany przez Ministra Zdrowia nagrodą I stopnia (2000).
  • Odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi (2005) i Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski (2010).

Dorobek naukowy

Główne kierunki badań naukowych

  • Epidemiologia
  • Etiopatogeneza
  • Diagnostyka i leczenie żywieniowozależnych chorób przewodu pokarmowego (zwłaszcza nowotworów złośliwych i otyłości)
  • Badania interakcji pomiędzy żywnością, suplementami diety a lekami
  • Wpływ leczenia żywieniowego na skuteczność leczenia chorych w szpitalach.

Publikacje

  • Autor ponad 1000 publikacji naukowych polskich i zagranicznych. Był wielokrotnie nagradzany za swoją działalność kliniczną i naukową w kraju i na świecie.

Zobacz publikacje, kursy, certyfikaty i inne osiągnięcia tego lekarza

Doświadczenie

  • Były kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia, 
  • Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, konsultant wojewódzki w dziedzinie gastroenterologii w województwie mazowieckim (2014-2020)
  • Przewodniczący Oddziału Warszawskiego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii (2017-2021). 
  • Wieloletni ekspert Światowej Organizacji Zdrowia ds. żywienia i otyłości. Twórca Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. 
  • Prowadził szeroką współpracę i pracował w wielu Uniwersyteckich Klinikach Gastroenterologii, zwłaszcza we Francji (Marsylia).

Obecnie brak komentarzy

Komentowanie jest zablokowane.