Prywatne gabinety lekarzy - gastrolog

Lekarz Dni i godziny przyjęć* Cena*
Imię i Nazwisko Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota PLN
od 17:30
do 19:00
od 16:00
do 18:00
od 16:00
do 18:00
SPRAWDŹ CENĘ UMÓW WIZYTĘ
od 15:00
do 18:15
SPRAWDŹ CENĘ UMÓW WIZYTĘ
od 13:30
do 15:30
SPRAWDŹ CENĘ
od 15:00
do 19:00
SPRAWDŹ CENĘ UMÓW WIZYTĘ
od 16:45
do 19:45
SPRAWDŹ CENĘ UMÓW WIZYTĘ
od 16:00
do 20:00
SPRAWDŹ CENĘ UMÓW WIZYTĘ

*Cena wizyty i godziny przyjęć mogą ulec zmianie. Zamieszczony w serwisie cennik nie stanowi oferty w rozumieniu kodeksu cywilnego.

Gastrolog

Gastrolog WarszawaGastrolog – lekarz zajmujący się leczeniem schorzeń układu pokarmowego, przełyku, żołądka, jelit, odbytu i gruczołów trawiennych - wątroby i trzustki oraz dróg żółciowych. Dolegliwości związane z układem pokarmowym są bardzo częste i dotyczą wielu osób. Mogą występować po zbyt obfitym posiłku w postaci uczucia przepełnienia lub nieprzyjemnego ucisku w żołądku.

W niektórych wypadkach dochodzi do odbijania się, zgagi, nudności i wymiotów. Często spowodowane są przejściowymi dolegliwościami, jednak nie należy ich bagatelizować, ponieważ mogą być objawem bardzo groźnych chorób takich jak:

  • choroba wrzodowa,
  • zapalenie śluzówki,
  • zwężenia układu żółciowego lub raka żołądka.

Niepokojące dla pacjentów powinny być również nietypowe objawy ze strony układu trawienia w postaci obecności krwi w kale, wymiotów z domieszką krwi, wystąpienia zaparć lub bardzo luźnych stolców.

Trudności w przełykaniu, zmniejszenie masy ciała są wyraźnym sygnałem do konsultacji z gastrologiem i mogą świadczyć o zmianach chorobowych w obrębie przełyku lub refleksie żołądkowo - jelitowym.

Głównym objawem tego schorzenia jest zgaga z cofaniem się treści żołądkowej do ust, a możliwe powikłania to:

  • zapalenie,
  • wrzód lub nawet nowotwór przełyku.

Choroby dolnej, końcowej części przewodu pokarmowego są nie mniej rzadkie, a należą do nich: żylaki, szczeliny, polipy, guzy, ropienie, kłykciny, wypadanie, zwężenie, rak odbytu. Objawami towarzyszącymi tym schorzeniom mogą być pieczenie, swędzenie, obrzęk, pęknięcie, krwawienie i bóle odbytu.

Prawidłowe badania endoskopowe przewodu pokarmowego, a także inne badania kliniczne przeprowadzone w porę mogą często uratować życie, a na pewno poprawić jego komfort.

  • czym_zajmuje_sie_gastroenterolog

    Czym zajmuje się gastroenterolog?

    Dla wielu osób gastroenterologia jest ciągle mało znaną dziedziną medycyny, którą nie tak łatwo powiązać z konkretnymi dolegliwościami. Gastroenterologia jest to ważny rozdział medycyny zajmujący się leczeniem dolegliwości mających związek z układem pokarmowym. Dolegliwości te związane są przede wszystkim z chorobami

    więcej

    Wizyta u gastrologa

    Wizyta u gastrologa

    W dzisiejszych czasach, gdy nasze życie zdominował pośpiech, coraz rzadziej odżywiamy się prawidłowo. Długotrwale powtarzane błędy dietetyczne, w wielu przypadkach skutkują rozwojem schorzeń układu pokarmowego. Gdy tylko zauważymy u siebie niepokojące objawy gastryczne, nie ma powinniśmy zbyt długo zwlekać z wizytą u lekarza gastrologa.

    więcej

    Wrzody żołądka – jakie badania?

    Wrzody żołądka – jakie badania?

    Wrzód to ubytek w błonie śluzowej żołądka albo dwunastnicy dochodzący do warstwy mięśniowej ich ściany. Może się przyczyniać do powstania krwawienia lub nawet, w niektórych przypadkach, do przedziurawienia narządu. Wszechobecny pośpiech, złe odżywianie, papierosy, alkohol i stres przyczyniają się do osłabienia organizmu i pojawienia schorzenia...

    więcej

  • choroba_autoimmunologiczna_narzadowa_i_ukladowa

    Choroba autoimmunologiczna narządowa i układowa

    Choroby autoimmunologiczne można podzielić na narządowe i układowe. To znaczy, że część z nich dotyczy konkretnych organów np. tarczycy, nadnerczy, trzustki, krwinek czerwonych. Inne mogą się uaktywniać tkankach np. toczeń rumieniowaty układowy, twardzina albo zapalenia skórno-mięśniowe.

    więcej

    choroby_dwunastnicy_refluks_wrzody_nowotwory

    Choroby dwunastnicy – refluks, wrzody, nowotwory

    Dwunastnica to narząd, który bezpośrednio sąsiaduje z żołądkiem, trzustką oraz wątrobą i stanowi pierwszy odcinek jelita cienkiego. W tym niezwykle ważnym narządzie zachodzą procesy trawienne oraz absorpcja składników odżywczych z pożywienia. Najczęstsze choroby dwunastnicy to...

    więcej

    choroby_trzustki

    Choroby trzustki

    Trzustka pełni w organizmie dwie ważne funkcje. Produkuje enzymy trawienne takie jak: amylaza trzustkowa, lipaza trzustkowa, elastaza, kabroksypeptydaza itp., oraz produkuje hormony regulujące poziom glukozy we krwi: insulinę i glukagon. Ból trzustki jest jednym z pierwszych objawów świadczących o problemach funkcjonowania...

    więcej

  • grzybica_przewodu_pokarmowego_grzybica_jelit

    Grzybica przewodu pokarmowego, grzybica jelit

    Grzybica przewodu pokarmowego to jedna z wielu chorób należących do grupy chorób zakaźnych, charakteryzujących się wysoką zaraźliwością, wywoływaną przez mikroskopijne grzyby różnego typu – obecnie rozpoznano blisko 200 gatunków grzybów bytujących w ludzkim przewodzie pokarmowym.

    więcej

    zgaga_czego_moze_byc_objawem

    Zgaga, czego może być objawem?

    Zgaga, która jest często charakteryzowana przez pacjentów, jako nieprzyjemne „palenie w przełyku”, należy do wielce uciążliwych dolegliwości. Jest to dolegliwość dość często występująca, jednak czasami jest jednym z pierwszych sygnałów alarmowych, świadczących o stanie chorobowym, rozwijającym się...

    więcej

    ostropest_plamisty

    Ostropest plamisty

    Wyciąg z owoców ostropestu plamistego działa ochronnie na miąższ wątroby. Ostropestu używa się w rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby i wspomagająco w zaburzeniach czynności oraz przewlekłych stanach zapalnych wątroby. Produkty uzyskiwane z tej rośliny zawierające kompleks...

    więcej

  • karczoch_zwyczajny_dzialanie_i_zastosowanie

    Karczoch zwyczajny – działanie i zastosowanie

    Pierwsze wzmianki o jego leczniczych właściwościach pochodzą z IV w. p.n.e. Prawdopodobnie opisał je któryś z uczniów Arystotelesa. Do antycznej Grecji został sprowadzony z Afryki Północnej (najpewniej z Egiptu), a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Uprawa karczocha rozprzestrzeniła się po całej Europie i przeniosła również do Ameryki Północnej.

    więcej

Zobacz w powiększeniu

Wirtualna wycieczka on-line

×

Aktualnie brak video porad w tej specjalizacji.