Centrum Medyczne Alfa-Lek w dniu 1 września 2017 roku objęło opieką Kali – jaguara, mieszkającego w warszawskim ZOO. 

Nasz podopieczny przyszedł na świat 26 grudnia 2000 roku tutaj, w warszawskim ZOO. Kali jest bardzo urokliwym kotem, emanującym odwagą i gracją. Znajduje się w doskonałej formie – jest zdrowy, ma dobry apetyt i jest wesoły.

Jego ulubiony model spędzania czasu to obserwacja swojego terytorium i odpoczynek w zacisznym miejscu. Od kilku lat tworzy bardzo udany związek z młodszą samicą Beatą, która jest bardzo temperamentną kotką i być może dlatego odgryzła mu kawałek ogona :)

Jaguary na ogół często się rozmnażają, więc można powiedzieć, że Kali i Beata są szczęśliwą parą, ponieważ doczekali się kilku miotów kociąt, które zamieszkują ogrody zoologiczne na całym świecie. 

Jaguar należy do rodziny kotowatych, których naturalnym miejscem zamieszkania są tereny trawiaste i tropikalne lasy Ameryki Południowej i Środkowej oraz pustynia południowej Ameryki Północnej. Jest to trzeci największy kot po tygrysie i lwie oraz największy i najpotężniejszy kot półkuli zachodniej.

Jaguar jest bardzo podobny do lamparta (odróżnić lamparta od jaguara można po tym, że rozetki jaguara mają w środku czarną plamkę), jednak ten pierwszy posiada bardziej zbudowaną strukturę ciała i krótszy masywniejszy ogon.

Masa ciała jaguara waha się w granicach 90 - 120 kg u samców i 60 - 90 kg dla samic, przy czym największe okazy występują na mokrych sawannach, a gatunki żyjące w bardziej zalesionych regionach są zazwyczaj mniejsze.

Typowa długość życia na wolności to 12-15 lat, natomiast pod dobrą opieką około 20 lat. Jaguar posiada masywną głowę oraz najmocniejszą strukturę szczęk ze wszystkich kotowatych, których ścisk jest najsilniejszy wśród ssaków zaraz po hienie cętkowanej.

Ta siła szczęk jest adaptacją, która pozwala mu przekłuwać nawet skorupy żółwia. Kończyny jaguara są krótkie i przysadziste, idealnie przystosowane do wdrapywania się na drzewa, a jego żółtobrązowe w czarne cętki i rozety futro doskonale pomaga w maskowaniu wśród gęstej roślinności.

Polowanie zazwyczaj odbywa się z zasadzki, jaguar podchodzi wystarczająco blisko i rzuca się na ofiarę z zaskoczenia, po czym przenosi zdobycz w bezpieczne miejsce (np. na drzewo). Jaguar lubi prowadzić samotniczy i skryty tryb życia, a aktywny jest zazwyczaj w nocy - ma zdolność doskonałego widzenia w mroku. Oprócz tego jest też świetnym pływakiem.

W wielu starożytnych kulturach jaguar był symbolem siły i mocy, a niektórzy przypisywali mu właściwości lecznicze, np. południowoamerykańscy Indianie wierzyli, że dusze ich zmarłych uzdrowicieli wcielały się po śmierci w ciała jaguarów.

Jaguar jest gatunkiem zagrożonym z powodu degradacji środowiska naturalnego oraz kłusownictwa. W Czerwonej księdze IUCN należy do kategorii podwyższonego ryzyka (NT). Jesteśmy dumni, że przynajmniej w jakiejś mierze, Alfa-Lek może przyczynić się do przetrwania tego wspaniałego gatunku.