- ul. Nowy Świat 58A, Warszawa
- pn.-pt.: 8:00-20:00, sob. 8:00-14:00
- (Rejestracja tel. pn.-pt. 7:00-20:00, sob. 8:00-16:00)
Alergia (nadwrażliwość, uczulenie) to patologiczna i jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na dany czynnik uczulający (tzw. alergen), polegająca na reakcji układu immunologicznego związanej z powstaniem swoistych przeciwciał. Reakcje alergiczne rozpoczynają się od wytwarzania przez białe krwinki przeciwciał IgE, które to po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji, tzw. mediatorów stanu zapalnego. Jednym z głównych mediatorów, które wyzwalają się w organizmie podczas kontaktu z alergenami jest histamina, odpowiedzialna za szereg objawów charakterystycznych dla nadwrażliwości.
Sortowanie artykułów:
Alergia i astma to częsty problem Polaków - badania dowodzą, że około 5 mln rodaków cierpi na jedno z nich. Dlaczego mamy tak dużo przypadków zachorowań Jak odróżnić jedno od drugiego i czy istnieje skuteczne leczenie?
Alergie są jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych. Według ostatnich badań liczba alergików podwaja się co około 15 lat.
Alergie pokarmowe występują u ok. 6 proc. dzieci i 4 proc. dorosłych. Mechanizm ich działania polega na błędnej identyfikacji substancji przez organizm, a następnie próbie ich unieszkodliwienia. Układ odpornościowy alergika traktuje jako groźne substancje
Badania, testy, alergia, niedobory odporności, objawy chorób autoimmunizacyjnych, szczepienia ochronne, indywidualny kalendarz szczepień, badania immunologiczne.
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest jedną z najczęściej występujących chorób o podłożu alergicznym. Według szacunków dotyka blisko 20% populacji na całym świecie, głównie w krajach wysoko uprzemysłowionych.
Laktoza jest dwucukrem złożonym z dwóch jednocukrów: glukozy i galaktozy. Aby została strawiona i mogła się wchłonąć w jelicie, potrzebuje odpowiedniej aktywności enzymu zwanego laktazą. Hipolaktazja powstaje w wyniku zmniejszonej aktywności laktazy (nied
Egzema czy alergia, wyprysk, rumień, obrzęk, łuski, pęcherzyki, grudki, liszajowacenie, bruzdy, pęknięcia, wysięki, zmiany szorstkości skóry oraz jej barwy, swędzenie, świąd
Celiakia, a więc nietolerancja na gluten, dokucza blisko co setnemu Polakowi, najczęściej między 35, a 50 rokiem życia, dwukrotnie częściej kobietom niż mężczyznom. Osoby chore na celiakię często nie zdają sobie z tego sprawy, ponieważ albo łączą objawy c
Celiakia - inaczej nietolerancja glutenu to choroba, którą charakteryzuje nadwrażliwość organizmu na gliadynę - (część glutenu), białka zawartego w niektórych ziarnach (pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta). Przyczyny powstawania celiakii nie zostały do końca
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy, który znajduje się w mleku i jego przetworach, a także wielu innych produktach spożywczych. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnej energii, ma właściwości probiotyczne, wpływa na prawidłową m
Alergie wywoływane są przez błędną reakcję układu odpornościowego na czynnik niebędący "w normalnej sytuacji" zagrożeniem. Może być to pyłek roślinny, składnik pokarmu, kurz czy roztocze. Organizm zaczyna zwalczać uznany przezeń za zagrożenie składnik,
Alergia jest najczęściej rejestrowanym schorzeniem cywilizacyjnym naszych czasów. Ma to bezpośredni związek z osłabieniem funkcji obronnych organizmu, a więc układu immunologicznego przez czynniki zewnętrzne, takie jak zanieczyszczone środowisko lub sztuc
*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.