Celiakia, a więc nietolerancja na gluten, dokucza blisko co setnemu Polakowi, najczęściej między 35, a 50 rokiem życia, dwukrotnie częściej kobietom niż mężczyznom. Osoby chore na celiakię często nie zdają sobie z tego sprawy, ponieważ albo łączą objawy celiakii z innymi dolegliwościami i chorobami, albo rozwija się ona u nich bezobjawowo. Poniżej opiszemy jakie są przyczyny i objawy nietolerancji glutenu oraz jak przebiega leczenie i czym się charakteryzują powikłania.
Celiakię charakteryzuje nadwrażliwość organizmu na gluten, a dokładniej – na gliadynę, czyli jedną z frakcji białka zawartego w ziarnach pszenicy, żyta, owsa lub jęczmienia, co powoduje stan zapalny, a w konsekwencji zanik kosmków błony śluzowej jelita cienkiego, które to odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Dlatego też chorzy na celiakię do końca życia muszą przestrzegać odpowiedniej diety, gdyż inaczej może dojść do zaburzeń wchłaniania, a następnie do niedożywienia organizmu.
Przyczyny:
Przyczyny celiakii nie są do końca znane i dokładnie zidentyfikowane. Przyjmuje się jednak, że może się ona rozwijać pod wpływem czynników tak metabolicznych, immunologicznych, genetycznych, jak i środowiskowych, czy też zakaźnych.
Objawy:
Objawy nietolerancji glutenu u każdego mogą być nieco inne, oraz mogą zmieniać się wraz z wiekiem chorego. U osób dorosłych celiakia zazwyczaj rozwija się skrycie, dając o sobie znać od czasu do czasu poprzez typowe objawy, jak:
- biegunka
- wzdęcia
- wymioty
- bóle brzucha
- zaburzony rytm wypróżniania się
- skłonność do krwawień (zaburzenia krzepnięcia)
- anemia
- bladość
- bóle kości i stawów
- nadżerki jamy ustnej
- mrowienie w stopach lub nogach
- wybroczyny na skórze oraz obrzęki
- nieregularność miesiączek lub ich brak
Leczenie:
Jak do tej pory jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej, najlepiej pod okiem specjalisty - dietetyka. W przypadku pojawienia się niedoborów danych składników odżywczych należy stosować również suplementy je zawierające (witaminy oraz mikro- i makroelementy).
Powikłania:
Celiakii nie wolno lekceważyć, gdyż nieleczona prowadzi do licznych powikłań, jak choćby do osteoporozy, zmian neurologicznych czy nowotworów, do ubytków szkliwa zębów, zaniku mięśni, zapalenia nerwów, padaczki, zaburzenia czynności wątroby, a także do impotencji.
Tagi:
celiakia, nietolerancja glutenu, dieta
*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.