Nietolerancja laktozy

Czytanie lektora:

laktozaLaktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy, który znajduje się w mleku i jego przetworach, a także wielu innych produktach spożywczych. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnej energii, ma właściwości probiotyczne, wpływa na prawidłową motorykę jelit i proces ich regeneracji.

Nietolerancja laktozy jest spowodowana zbyt małą aktywnością laktazy – enzymu, który jest odpowiedzialny za trawienia laktozy. W takiej sytuacji nietrawiona laktoza zwiększa ciśnienie osmotyczne w jelicie cienkim, doprowadzając do przenikania wody do przewodu pokarmowego. Wówczas bakterie bytujące w jelicie „zjadają” zalegającą laktozę, a produktem ubocznym bakteryjnej fermentacji są gazy i kwasy tłuszczowe, które wywołują dolegliwości jelitowe i podrażniają śluzówkę jelita. Gdy w jelicie jest duże ciśnienie osmotyczne, wtedy pojawia się biegunka, a taki stan (gdy jest przewlekły) doprowadzić może do groźnego odwodnienia organizmu.

Wyróżnić można trzy typy nietolerancji laktozy:

- pierwotną (nietolerancja dziedziczona genetycznie, występuje u osób dorosłych, jako niedobór laktozy - tzn. nie zanika ona w sposób całkowity);

- wrodzoną (brak zdolności wytwarzania laktazy od poczęcia);

- wtórną (która ma charakter tymczasowy, przejściowy, występująca podczas uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego przez leki przeciwzapalne lub antybiotyki; może mieć też charakter utrwalony, spowodowany przez niektóre choroby, np. HIV, celiakię, alergię przewodu pokarmowego, mukowiscydozę).

laktoza nietolerancjaPodstawowe objawy nietolerancji laktozy występują praktycznie od razu po jej spożyciu. Są to przeważnie:

- biegunka;

- gazy jelitowe;

- ból brzucha o charakterze kurczowym;

- wzdęcia.

Do zdiagnozowania nietolerancji laktozy przeważnie wystarczy wykonać zlecony przez lekarza test wodorowy oddechowy, polegający na podaniu pacjentowi określonej dawki laktozy, a następnie zmierzeniu stężenia wodoru w wydychanym powietrzu.

Można także wykonać test tolerancji laktozy, podając odpowiednią ilość laktozy w roztworze wodnym, a następnie oznaczając stężenie w krwi.

Najbardziej wiarygodnym badaniem, jest pobranie wycinka błony śluzowej jelita do analizy histopatologicznej. Jest to badanie inwazyjne, przeprowadzane przy pomocy endoskopu.

W leczeniu nietolerancji laktozy bierze się pod uwagę występujące dolegliwości i stopień ich nasilenia. Zazwyczaj stosuje się trzy rodzaje działania:

- wyeliminowanie z menu produktów, które zawierają laktozę;

- ograniczenie produktów, które zawierają laktozę;

- suplementacja preparatów zawierających farmakologiczną postać laktazy, nie rezygnując z produktów zawierających laktozę.

Nie można w żadnym wypadku lekceważyć zdiagnozowanej nietolerancji laktozy, bo zaniedbana może prowadzić do wycieńczenia organizmu wskutek niedożywienia, zespołu jelita drażliwego, osteoporozy, astmy

Tagi:

laktoza, dieta, nietolerancja laktozy, hiperlaktazja

POWRÓT

*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Czy artykuł był pomocny? Prosimy o ocenę.


Oceniono na 5 gwiazdki z 1 oddanych głosów.