Choroba refluksowa jest to przewlekły stan, podczas którego następuje cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Następuje wtedy uszkodzenie i stan zapalny śluzówki przełyku.
Czynnikiem odpowiedzialnym za wywoływanie choroby refluksowej jest zaburzenie funkcji dolnego zwieracza przełyku. Zdrowy zwieracz otwiera się tylko wówczas, gdy następuje przełykanie pokarmu. Następnie zamyka się, aby uniemożliwić cofanie pokarmu do przełyku.
Natomiast jeśli jego funkcje zostaną w jakikolwiek sposób zaburzone, np. ulegnie zwiotczeniu i nie domyka się, wtedy połknięty pokarm wraca razem z kwasami trawiennymi do przełyku, podrażniając po drodze śluzówkę.
Do zaburzeń w funkcjonowaniu dolnego zwieracza przełyku może dojść na skutek osłabienia motoryki przełyku, przy przepuklinie rozworu przełykowego przepony, gdy następuje opóźnienie opróżniania żołądkowego, ale także wówczas, gdy mamy do czynienia z silnym, przewlekłym stresem.
Typowymi objawami są:
- uczucie zgagi, odbijanie (kwaśne), ulewanie,
- tępy ból w klatce piersiowej (ból za mostkowy),
- nagły spadek masy ciała,
- przewlekła chrypa i kaszel,
- ból brzucha,
- wymioty, nudności.
Wyżej wymienione objawy nasilają się w czasie leżenia, schylania się i po zjedzeniu zbyt obfitego posiłku.
Aby zdiagnozować chorobę, specjalista zleca wykonanie niezbędnych badań m.in.: gastroskopię, RTG z kontrastem, test omeprazylowy, pH-metrię, manometrię przełyku.
Jednym z najważniejszych elementów leczenia jest zmiana stylu życia i modyfikacja diety. Przede wszystkim należy spożywać regularnie 5-6 niezbyt obfitych posiłków dziennie. Jeść powoli, dokładnie gryząc i połykając każdy kęs. Podczas jedzenia trzeba pamiętać o zachowaniu prawidłowej postawy, aby nie ściskać żołądka.
Dieta powinna być odpowiednio skomponowana przez specjalistę, aby chory unikał produktów zwiększających wydzielanie kwasów trawiennych i nasilających objawy choroby. Wyeliminować należy produkty tłuste, smażone, ciężkostrawne, czekoladę, ostre przyprawy, napoje gazowane, miętę, czarną herbatę, kawę, alkohol, owoce cytrusowe, warzywa cebulowe, karczochy, pomidory pod każdą postacią, półprodukty i gotowe produkty garmażeryjne, chipsy, dania typu fast-food. Osoby palące papierosy powinny rozstać się z nałogiem, ponieważ nikotyna nasila występowanie zgagi i refluksu. Pacjentom otyłym zaleca się zredukowanie masy ciała, aby zmniejszyć ciśnienie śródbrzuszne.
W przypadku występowania bardzo silnych objawów znacznie pogarszających komfort życia pacjenta stosuje się leczenie farmakologiczne polegające na przyjmowaniu środków zobojętniających kwasy żołądkowe i wzmacniające mięśnie dolnego zwieracza przełyku.
Należy bardzo poważnie podejść do leczenia choroby refluksowej, gdyż nieleczona może wywołać powikłania. Najniebezpieczniejsze z nich to: rak przełyku i tzw. przełyk Baretta (stan przedrakowy).
Tagi:
refluks, choroba refluksowa, żołądek, zgaga
*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.