Kandydoza, czyli grzybica przełyku

Grzybica przełyku, zwana również kandydozą, dotyka przeważnie osoby z osłabionym układem odpornościowym. Za jej powstanie odpowiadają pasożytnicze grzyby zazwyczaj z rodzajuCandida¸ które występują u około 40 - 80% ludzi i należą do fizjologicznej flory przewodu pokarmowego, gdzie spełniają swoją rolę nie wywołując objawów chorobowych.

Jednak gdy zaburzone zostanie funkcjonowanie układu odpornościowego, grzyb ten zaczyna się rozprzestrzeniać i powodować objawy chorobowe, o których poniżej.

Na zachorowanie na grzybicę przełyku narażone są przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością (jak chorzy na AIDS), jak również osoby cierpiące na choroby przewlekłe (np. na cukrzycę, choroby autoimmunologiczne), niedożywione, z niedoborem żelaza oraz witamin A, B1 oraz B2, uzależnione od alkoholu i narkotyków. Na grzybicę przełyku narażone są również osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego (związanymi z zaleganiem w nim treści pokarmowej) oraz osoby przyjmujące przewlekle leki przeciwwrzodowe obniżające pH żołądka. Grzybica przełyku może też się rozwinąć u osób hospitalizowanych na oddziale intensywnej terapii oraz będących po zabiegach chirurgicznych czy badaniu endoskopowym górnej części układu pokarmowego.

W większości przypadków grzybica przełyku przebiega w sposób bezobjawowy i zostaje wykryta przypadkowo. U części chorych może się jednak pojawić:

  • - ból podczas przełykania,
  • - uczucie obecności ciała obcego w przełyku,
  • - zgaga,
  • - nudności,
  • - ból pleców i kręgosłupa,
  • - ból brzucha,
  • - gorączka,
  • - dreszcze.

Diagnostyka i leczenie grzybicy przełyku:

W przypadku podejrzenia grzybicy przełyku gastrolog wykonuje gastroskopię, która umożliwia scharakteryzowanie zmian zaistniałych na błonie śluzowej przełyku. Leczeniu podlegają jedynie objawowe formy grzybicy przełyku, zazwyczaj za pomocą doustnego lub podawanego dożylnie antybiotyku.

W czasie leczenia istotne jest także stosowanie odpowiedniej diety, z której należy wyeliminować cukier i zawierające go produkty (jako że stanowi on świetną pożywkę dla grzybów), produkty zawierające mąkę pszenną oraz sery pleśniowe. Wskazane jest natomiast spożywanie warzyw oraz produktów bogatych w białko.

W blisko połowie przypadków kandydoza przełyku współistnieje razem z grzybicą jamy ustnej.

gastrolog

POWRÓT

*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Czy artykuł był pomocny? Prosimy o ocenę.


Oceniono na 0 gwiazdki z 0 oddanych głosów.