Grzybica przewodu pokarmowego, grzybica jelit

grzybica pokarmowaGrzybica przewodu pokarmowego to jedna z wielu chorób należących do grupy chorób zakaźnych, charakteryzujących się wysoką zaraźliwością, wywoływaną przez mikroskopijne grzyby różnego typu – obecnie rozpoznano blisko 200 gatunków grzybów bytujących w ludzkim przewodzie pokarmowym.

Grzybica przewodu pokarmowego (jelit) to dość nieprzyjemne schorzenie, wywoływane przez Candida albicans – gatunek grzybów zaliczanych do rzędu drożdżaków, który atakuje w szczególności osoby z obniżoną odpornością.

Do przyczyn zakażenia należy zaliczyć nieodpowiednie oddziaływania środowiska zewnętrznego:

  • zanieczyszczenia
  • toksyny
  • stosowanie antybiotykoterapii, niekiedy też leków antykoncepcyjnych
  • nadużywanie środków przeczyszczających
  • przewlekły stres
  • nieodpowiednia dieta (cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe)

leczenie grzybicyGrzyby z rodzaju Candida są naturalnym „bywalcem” jelit i dopóki ich namnażanie jest zahamowane przez działanie innych bakterii jelitowych, są całkowicie niegroźne. Dopiero ich nadmierny rozwój, będący efektem zachwiania równowagi w fizjologicznej mikroflorze jelit, powoduje różne nieprzyjemne dolegliwości, które – właśnie – mogą stanowić objawy zakażenia grzybicą przewodu pokarmowego.

Objawy grzybicy jelit:

  • zmieniająca się struktura kału
  • wodniste biegunki występujące naprzemiennie z zaparciami
  • wzdęcia
  • burczenie w brzuchu
  • charakterystyczne „przelewanie”
  • uczucie pełności
  • swędzenie okołoodbytnicze
  • wypryski okołoodbytnicze
  • niedowaga lub nadwaga
  • spękane usta i biały nalot na języku, nieprzyjemny zapach z ust, niekiedy metaliczny posmak
  • suchość w ustach i gardle
  • nieokreślone bóle brzucha
  • alergie pokarmowe
  • zgaga
  • trudności w trawieniu oraz nietolerancja na mleko, glutenu pszenicy i żyta
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Jeżeli więc trapi Was którekolwiek z powyższych dolegliwości, należy udać się od razu do lekarza  gastrologa, by nie tracić czasu i jak najszybciej podjąć leczenie.

Leczenie grzybicy:

Leczenie grzybicy przewodu pokarmowego ma charakter antybiotykowy i jednocześnie probiotyczny.

Bardzo ważna jest również dieta wspomagająca działanie leków – tzw. dieta bezcukrowa, z której eliminuje się wszelkie cukry proste oraz dwucukry pochodzące z mleka i owoców. Zabronione jest więc spożywanie: cukru, miodu, słodyczy, mleka, jogurtów, owoców (zwłaszcza suszonych). Jedynymi dozwolonymi owocami są: grapefruit, kiwi i porzeczki. Zabroniona jest także mąka pszenna we wszystkich przetworzonych postaciach. Podstawę posiłku powinny stanowić świeże warzywa, kasze, makarony, ryż brązowy, pieczywo razowe na zakwasie oraz woda, której należy pić co najmniej 2 litry dziennie, gdyż wspomaga organizm w pozbywaniu się toksyn, które są uwalniane przez grzyby w dużych ilościach.


 

POWRÓT

*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.