Refluks żołądkowo – przełykowy

Refluks żołądkowo – przełykowy jest chorobą zwieracza dolnego odcinka przełyku, która powoduje cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku.

Przyczyną refluksu jest rozluźnienie i zwiotczenie mięśni zwieracza przełyku. Zwieracz przełyku otwiera się podczas przełykania pokarmu, a następnie zamyka, aby uniemożliwić cofanie pożywienia do przełyku. Jeśli jego funkcje zostaną zaburzone, tzn. nie domyka się lub jest osłabiony, wówczas jedzenie wraca do przełyku razem z sokami trawiennymi, powodując refluks żołądkowo – przełykowy.

Uczucie palenia i pieczenia oraz cofanie się treści żołądkowej do przełyku, a niekiedy nawet zwracanie pokarmów, odbijanie, ulewanie, ból w klatce piersiowej (ból za mostkowy) – to są to objawy refluksu. Do ich nasilenia dochodzi podczas schylania się i leżenia, a także po zbyt obfitym posiłku.

Istnieje kilka metod pozwalających lekarzowi na zdiagnozowanie refluksu. Najpewniejszą z nich jest wykonanie gastroskopii za pomocą endoskopu z mikro kamerą. Często wykonuje się także RTG przełyku z kontrastem, pH – metrię, test omeprazolowy lub manometrię przełyku.

Leczenie refluksu polega przede wszystkim na zmodyfikowaniu sposobu odżywiania się – zalecane jest spożywanie niewielkich porcji jedzenia 5 - 6 razy dziennie i zmiana diety na lekkostrawną, czyli dostarczającą produkty niewymagające długiego trawienia. Jeść należy powoli, dokładnie rozdrabniając i spokojnie połykając pokarmy. Ważne jest, aby zachować przy stole wyprostowaną pozycję i nie kulić się, unikać jedzenia na leżąco. Z diety bezwzględnie trzeba wykluczyć tłuste potrawy (golonka, boczek, sosy), smażone (placki, frytki) i gotowe wyroby garmażeryjne oraz przetworzone półprodukty. Niedozwolona jest czekolada i używki takie jak kawa, każdy rodzaj alkoholu i papierosy. Produkty te zwiększają produkcję kwasów trawiennych i zwiększają ryzyko wystąpienia refluksu oraz związanych z nim nieprzyjemnych dolegliwości. Ponadto osoby z chorobą refluksową muszą zrezygnować z produktów kwaśnych, które podrażniają śluzówkę przełyku (owoce cytrusowe, pikantne przyprawy). Wskazana przy refluksie jest natomiast dieta wysokobiałkowa, regulująca ciśnienie zwieracza przełyku i tzw. dieta biała — działająca łagodząco (chudy drób, cielęcina, indyk, białe pieczywo, mleko i jego przetwory, chude ryby, kalafior, ziemniaki). W niektórych przypadkach odpowiednio skomponowane menu może przyczynić się do ustąpienia objawów choroby.

Wraz z odpowiednią dietą prowadzone jest przeważnie leczenie farmaceutyczne. Lekarz gastrolog ustala dla pacjenta odpowiednie środki zmniejszające wydzielanie soków żołądkowych, tzw. inhibitory pompy protonowej, które goją stany zapalne przełyku i mogą być stosowane przez dłuższy czas. W bardzo ciężkich przypadkach, gdy terapia farmaceutyczna nie daje rezultatów, wykonuje się zabieg fundoplikacji sposobem Nielsena.

Nieleczony refluks może doprowadzić do stanów zapalnych płuc i oskrzeli. W stale podrażnianej śluzówce mogą powstać liczne wrzody, które prowadzą do znacznego przewężenia przełyku. Na chorej tkance może zacząć się tworzyć tzw. nabłonek walcowaty, który jest świetnym podłożem dla nowotworu, dlatego nie można bagatelizować pierwszych objawów choroby i podjąć leczenie możliwie jak najszybciej.

 

POWRÓT

*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Czy artykuł był pomocny? Prosimy o ocenę.


Oceniono na 0 gwiazdki z 0 oddanych głosów.