Dieta podczas grypy i przeziębienia

Kiedy dopada nas przeziębienie lub grypa, to wtedy przeważnie tracimy apetyt. Ważne jest, aby w tym czasie organizm był odpowiednio nawodniony i odżywiony tak, żeby mógł się uporać z infekcją, a następnie zregenerować. Czasami do infekcji dołączają dolegliwości układu pokarmowego, który również należy wspomóc odpowiednią dietą.

Organizm należy przede wszystkim rozgrzać od wewnątrz i wspomóc pracę układu odpornościowego, w tym celu należy dostarczać mu mniejsze i lekkostrawne porcje – ale regularnie.

Co należy jeść?

- przede wszystkim kasze, (jaglana, gryczana), bo są lekkostrawne i mają działanie przeciwzapalne, a ponadto rozgrzewają organizm;

- ryż, najlepiej nieco rozgotowany. Jest on zalecany jako lekkostrawny posiłek przy dodatkowych dolegliwościach jelitowych;

- czosnek, nazywany często naturalnym antybiotykiem - zawierający allicynę, która zwalcza przeziębienie oraz motywuje i wzmacnia układ odpornościowy;

- warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w witaminę A, C i rutynę (kiszonki, owoce róży i aronii, paprykę, maliny, dynię, marchewkę, natkę pietruszki, brokuły, kapustę, jarmuż) oraz cebulę, która wykazuje działanie bakteriobójcze, ziemniaki (zawierające witaminy z grupy B, witaminę C, dodatkowo wyrównują poziom elektrolitów), owies (pod postacią owsianki, która długo gotowana ma właściwości bakteriobójcze, a dodatkowo jest lekkostrawna), cytrusy, awokado, banany, orzechy;

- miód, który jest bogatym źródłem aminokwasów, kwasów organicznych i mikroelementów;

- przyprawy rozgrzewające: cynamon, kardamon, kurkuma, imbir, chilli (ostrożnie przy dolegliwościach układu pokarmowego);

- jajka (zawierają pełnowartościowe białko i dużo cynku, który zwiększa produkcję limfocytów i hamuje namnażanie wirusów, a tym samym skraca się czas trwania infekcji).

Co należy pić?

- przede wszystkim wodę, najlepiej źródlaną i o temperaturze pokojowej (zimna zmusza osłabiony organizm do wytworzenia większej ilości energii w celu ogrzania jej do temperatury najlepiej przyswajalnej przez układ pokarmowy, czyli do około 37 stopni Celsjusza);

- wodę lub herbatę malinową z miodem, imbirem, cytryną;

- soki na świeżo wyciskane z owoców i kompoty bez dodatku cukru.

Dieta rekonwalescenta musi być lekkostrawna, a nawet mdła i niezbyt urozmaicona, aby organizm mógł spokojnie odbudować siły, więc należy unikać pokarmów i wszelkich dodatków, które mogłyby ten proces zaburzyć, albo wręcz stymulować chorobę i wydłużać czas powrotu do zdrowia.

Czego należy unikać?

- zimnych napojów i zimnego jedzenia;

- produktów mlecznych (szczególnie, gdy choroba przebiega z gorączką);

- słodyczy, gdyż niektóre bakterie żywią się cukrem;

- potraw smażonych i nadmiernie tłustych, bo obciążają osłabiony organizm;

- bezwzględnie należy odłożyć wszelkiego rodzaju używki.

Dzięki umiejętnemu wprowadzeniu odpowiedniej diety w czasie grypy lub przeziębienia nie tylko wzmocnimy swoją odporność i zregenerujemy siły organizmu do walki z infekcją, ale przede wszystkim zapewnimy sobie szybki i spokojny powrót do zdrowia.

 

dietetyk 

immunolog 

POWRÓT

*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.