Dyspersja – przyczyny niestrawności

Niestrawność jest powszechną dolegliwością, która pojawia się wówczas, gdy następuje problem z przejściem pokarmu przez układ trawienny. Dotyczy każdej grupy wiekowej, równie kobiet, mężczyzn oraz dzieci.

Istnieje wiele przyczyn niestrawności, wśród których należy wymienić:

  • jedzenie zbyt dużych ilości jedzenia na raz,
  • jedzenie w pośpiechu (posiłki zbyt gorące, zimne, niedogotowane, niedokładnie pogryzione),
  • ciężkostrawna dieta przesycona tłuszczami pochodzenia zwierzęcego spowalniająca metabolizm,
  • nadużywanie alkoholu, kawy,
  • nadużywanie środków przeciwbólowych,
  • palenie papierosów, również bierne palenie (wpływa niekorzystnie na ukrwienie i kurczliwość żołądka oraz przełyku — i wywołuje zgagę),
  • nieregularne spożywanie posiłków w ciągu dnia,
  • objadanie się na noc,
  • zaburzenie wydzielania kwasu żołądkowego (niewystarczająca lub zbyt duża ilość),
  • zaburzenie flory bakteryjnej organizmu,
  • jedzenie nieświeżego jedzenia,
  • spożywanie jedzenia, którego nie toleruje organizm,
  • życie w ciągłym stresie,
  • zaburzenia rytmu dobowego,

Objawy, które świadczą o złym trawieniu, pojawiają się zwykle w niedługim czasie po spożyciu posiłku (około 2-3 godzin) i należą do nich:

- ból w górnej części brzucha (kłujący lub kurczowy, skupiony lub rozlany, promieniujący do pleców albo w stronę mostka),

  • wzdęcia brzucha,
  • gazy,
  • biegunka,
  • nudności (mdłości),
  • uczucie przejedzenia i pełności,
  • dreszcze,
  • zgaga, uczucie pieczenia i przeszywania w żołądku,
  • puste odbijanie,

Leczenie niestrawności jest zależne od przyczyn, stopnia nasilenia i częstości jej występowania. Jeżeli zaburzenia trawienia zdarzają się sporadycznie, wystarczy kontrola diety, a w razie pojawienia się dolegliwości zastosowanie odpowiednich herbatek ziołowych i środków na niestrawność. Konieczne jest wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania, tzn. jeść należy powoli, dokładnie rozdrabniając i połykając każdy kęs. Jeść posiłki o temperaturze pokojowej i nie przejadać się.

Natomiast, gdy zaburzenia są przewlekłe, niezbędne staje się udanie do lekarza i wykonanie odpowiednich badań. Aby móc dokładnie zdiagnozować przyczynę, przeważnie wykonuje się USG jamy brzusznej oraz badanie endoskopowe żołądka, przełyku i dwunastnicy. Nie należy lekceważyć nawracających objawów niestrawności, ponieważ często się zdarza, że jest to objaw cukrzycy, choroby wrzodowej lub refluksowej, a nawet stanu przednowotworowego.

POWRÓT

*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Czy artykuł był pomocny? Prosimy o ocenę.


Oceniono na 0 gwiazdki z 0 oddanych głosów.