Prawidłowo skomponowana dieta, jest jednym z ważniejszych elementów leczenia choroby nadciśnieniowej. Można nawet stwierdzić, że jest ona podstawą leczenia, wyraźnie współdziałającą z leczeniem farmakologicznym. Z tego właśnie powodu, dietetycznych wskazówek lekarza należy przestrzegać na równi z innymi jego zaleceniami.
Nadciśnienie tętnicze, jest jednym z najczęściej występujących schorzeń układu krążenia na całym świecie. W europejskim kręgu cywilizacyjnym, statystycznie występuję u około 20% mieszkańców. Natomiast w Polsce na to schorzenie cierpi blisko połowa osób w wieku średnim.
Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem bardzo niebezpiecznym, gdyż w początkowym okresie przebiega najczęściej bezobjawowo.
Do najbardziej znanych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego zalicza się:
- wiek: mężczyźni po 60 r.ż. , kobiety – powyżej 55 r.ż.
- płeć – mężczyźni częściej chorują na nadciśnienie tętnicze
- skłonności genetyczne
- podwyższony poziom frakcji LDL (złego cholesterolu)
- niski poziom HDL
- siedzący tryb życia, niski poziom lub całkowity brak aktywności fizycznej
- choroby: nadczynność tarczycy, choroby nerek, nadwaga i otyłość (BMI ≥ 30), cukrzyca typu II etc.
- spożywanie alkoholu
- nadmierne spożywanie soli
- mała podaż potasu
- stres ( zwłaszcza długotrwały)
- zaburzenia snu
Odpowiednia dieta:
Za każdym razem dieta chorego ustalana jest razem lekarzem prowadzącym oraz z dietetykiem. U chorych z dużymi wahaniami ciśnienia konieczne jest na pewno ograniczenie soli, a niekiedy całkowite jej wyeliminowanie.
Kolejnym składnikiem, który powinien ulec ograniczeniu (ale nie zbytniemu), jest białko, szczególnie białko mięsa, którego dzienna norma powinna wynosić ok. 100-120 g. Mięso powinno być gotowane.
Ograniczony powinien być też tłuszcz (tłuste mięso, ryby, sosy, zupy, wędliny, konserwy etc.), a także kawa, herbata, napoje gazowane.
Niedozwolone są ostre przyprawy oraz ocet, jak również alkohol.
Warzywa i owoce dozwolone są bez ograniczeń, chyba że choroby towarzyszące wykluczają spożywanie nadmiernej ilości cukrów. Dla chorych z nadciśnieniem tętniczym, szczególnie polecane są : owoce kiwi, banany, truskawki, borówki amerykańskie, owoce leśne, grejpfruty, czarna porzeczka i owoce aronii.
Posiłki chorzy na nadciśnienie powinni spożywać dość często (4-6 razy dziennie), o niewielkie objętości, by nie nadwyrężać zbytnio żołądka. Niezwykle istotne jest niedopuszczenie do wzrostu wagi. W celu określenia jadłospisu, jego urozmaicenia, warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem, który wyjaśni wszelkie wątpliwości i ułoży odpowiednią oraz ciekawą – pozbawioną nudy i rutyny – dietę.
Tagi:
*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.