Fiołek trójbarwny (łac. Viola Tricolor) jest szeroko wykorzystywany w ziołolecznictwie ze względu na swoje cenne składniki. Zawiera między innymi:
- antocyjany – pigmenty działające przeciwrodnikowo,
- saponiny – posiadające właściwości wykrztuśne,
- flawonoidy – działające uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne oraz zmniejszające krzepliwość krwi.
Oprócz tego w swoim składzie posiada: śluzy, garbniki, sole mineralne, kwasy – kawowy (będący inhibitorem), salicylowy i kumarynowy, olejek eteryczny.
Ziele fiołka trójbarwnego doskonale się sprawdza jako środek wspomagający leczenie przy trądziku i egzemach oraz innych przewlekłych chorobach skóry i zaburzeniach przemiany materii. Wyciągi wodne i ekstrakty z tego ziela przyspieszają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i toksyn z organizmu, mają działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczowe, aktywują wydzielanie łoju i potu. Przyczyniają się też do uszczelniania naczyń krwionośnych.
Stosowanie fiołka zalecane jest przy silnych zatruciach, ponieważ ma on właściwości regulujące trawienie, przeciwdziała zaparciom. Napar z fiołka trójbarwnego wypijany regularnie przez dłuższy czas przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Wymierne rezultaty przynosi też przy naczyniowych chorobach oczu. Napar z fiołka można stosować zamiast toniku do cery problematycznej, gdyż działa przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwwysiękowo i łagodząco. Kompresy z odwaru tej rośliny przynoszą odczuwalną ulgę przy bólach reumatycznych i mięśniowych. Picie naparu z fiołka polecane jest przy zapaleniu pęcherza moczowego i w kamicy nerkowej, gdyż oprócz działania moczopędnego, ma właściwości oczyszczające drogi moczowe z toksyn, a ponieważ posiada też właściwości przeciwzapalne, stanowi doskonały i skuteczny środek na wszelkie problemy układu moczowego.
Przeciwwskazaniami do stosowania fiołka trójbarwnego są:
- zakrzepica pourazowa,
- wielopłytkowość (rutyna zawarta w fiołku wydłuża czas funkcjonowania adrenaliny, co z kolei zwiększa ryzyko zlepiania się płytek krwi),
- zaawansowane stadium miażdżycy u pacjentów w podeszłym wieku.
Ponadto zażywanie tego zioła w nadmiernych ilościach może wywoływać wymioty i nudności.
Kwiaty fiołka trójbarwnego są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do aromatyzowania olejów, syropów, win i likierów, a nawet bywają dodawane do sałatek i innych dań. Często stanowią składnik perfum i kosmetyków pielęgnacyjnych.
Tagi:
fiołek trójbarwny, antocyjany, saponiny, zakrzepica, wielopłytkowość, miażdżyca
*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.