Dietetyka kliniczna – przykłady właściwej diety

Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety pozwala nie tylko cieszyć się wspaniałą sylwetką i dobrym stanem zdrowia, ale często wspomaga proces leczenia wielu schorzeń i niejednokrotnie pomaga ustrzec się przed rozwojem powikłań.

Nieprzestrzeganie właściwych zasad żywienia, w połączeniu z małą aktywnością fizyczną i paleniem papierosów, stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób, które znacznie pogarszają jakość życia i są częstą przyczyną zgonów. W głównej mierze dotyczy to schorzeń sercowo - naczyniowych oraz cukrzycy, które dotykają coraz większej liczby populacji. Nie da się ukryć, że wprowadzenie racjonalnych zasad żywienia przynosi wiele korzyści, redukując przede wszystkim ryzyko przedwczesnej śmierci. Warto więc zwiększyć spożycie warzyw i owoców, pełnoziarnistego pieczywa i chudych serów, pamiętając o ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych oraz soli.

W leczeniu niektórych schorzeń zmiana nawyków żywieniowych jest wręcz niezbędna. Doskonałym przykładem jest celiakia, zwiana również chorobą trzewną, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, w następstwie atrofii kosmków jelitowych. Wymaga stosowania ścisłej i rygorystycznej diety bezglutenowej do końca życia, która stanowi jednocześnie jedyną metodę leczenia. W celu uniknięcia nieprzyjemnych i uciążliwych dolegliwości, z codziennego jadłospisu należy wyeliminować produkty wytwarzane z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.

Nie od dzisiaj wiadomo, że odpowiednia dieta odgrywa istotną rolę w terapii chorób nowotworowych. Ma ona na celu przede wszystkim utrzymanie właściwej masy ciała oraz regularne dostarczanie składników odżywczych, tak ważnych w okresie leczenia i rekonwalescencji. Ponadto, stymuluje układ immunologiczny pacjenta i poprawia tolerancję stosowanego leczenia onkologicznego, co pozytywnie wpływa na rokowanie i zwiększa szanse wyleczenia.

Dieta jest również jednym z kluczowych elementów schorzeń o podłożu autoimmunologicznym, do których należą m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, choroba Hashimoto oraz młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów. U wielu pacjentów zaobserwowano bowiem zaskakujące efekty terapeutyczne po zmianie nawyków żywieniowych, które polegają na zmniejszeniu towarzyszących dolegliwości bólowych i wyciszeniu nadmiernej aktywności układu immunologicznego, co znalazło odzwierciedlenie w badaniach laboratoryjnych. Zaleca się więc stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce z jednoczesnym ograniczeniem spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, produktów zawierających gluten oraz bogatych w cukier i sztuczne barwniki. Polecane są również tłuste ryby ze względu na dużą zawartość kwasów omega 3 i 6 oraz produkty umożliwiające utrzymywanie właściwej równowagi mikroflory jelitowej, takie jak: jogurty, kefiry, naturalnie kiszone ogórki i kapusta.

To tylko kilka przykładów dobroczynnego wpływu odpowiednio dobranej diety na stan naszego zdrowia. Warto więc zastanowić się nad zmianą codziennego menu, aby zwiększyć efektywność stosowanego leczenia i cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długi czas.

dietetyk

POWRÓT

*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Czy artykuł był pomocny? Prosimy o ocenę.


Oceniono na 0 gwiazdki z 0 oddanych głosów.