dr n.med. i n. o zdr.
Iwona Sajór
Wizyta pierwszorazowa trwa około 60 minut, wizyty kontrolne około 30 minut.
Czas oczekiwania na indywidualny plan dietetyczny - 7 dni.
Wykształcenie:
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Obecnie otwarty przewód doktorski „Zmiany przedrakowe jelita grubego a masa ciała” na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Doświadczenie:
Kierownik Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. A. Szczygła w Warszawie.
Prowadzi wykłady, ćwiczenia i praktyki dla studentów Kierunku Dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wykłady i warsztaty dla słuchaczy Studiów Podyplomowych Instytutu Żywności i Żywienia z zakresu żywienia w chorobach nowotworowych na kierunku Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka.
Zajmuje się:
dietoprofilaktyką i dietoterapią następujących chorób:
- nadwagi i otyłości,
- niedożywienia,
- chorób przewodu pokarmowego (m.in.: refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, choroby wątroby i dróg żółciowych, zespół jelita drażliwego, stomia, choroba uchyłkowa jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaparcia, biegunki)
- nowotworów złośliwych (profilaktyka pierwotna i wtórna, żywienie w trakcie leczenia onkologicznego),
- zaburzeń odżywiania (anoreksja, bulimia),
- nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu sercowo-naczyniowego,
- dyslipidemii,
- cukrzycy typu 1 i 2, cukrzycy ciężarnych,
- chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność, zapalenie tarczycy Hashimoto),
- osteoporozy,
- choroby zwyrodnieniowej stawów,
- celiakii i nietolerancji glutenu,
- alergii pokarmowych,
- kamicy nerkowej,
- trądziku,
- chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).
oraz modyfiakcją nieprawidłowych nawyków żywieniowych osób zdrowych:
- dzieci i młodzieży,
- dorosłych i osób w starszym wieku,
- kobiet w ciąży (przygotowanie do ciąży, okres ciąży i karmienia),
- osób o zwiększonej aktywności fizycznej i sportowców.
Zainteresowania:
żywienie w nowotworach, żywienie osób starszych, otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typu 2, zaparcia, choroba żołądka i dwunastnicy
Kursy i szkolenia:
- SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), 2nd Central Congress on Obesity, Budapeszt, 01.10.2009.
- SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), II Congress of the Polish Association for the Study of Obesity, Szczecin, 17.10.2009.
- Warsztaty dla dietetyków poświęcone diecie bezglutenowej, Warszawa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 3.12.2011.
- MJ Psychoedukacja „Bądź skutecznym motywatorem” czyli jak motywować do zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 21.04.2012.
- SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), Obesity, Physical Activity & Cancer, Londyn, 16-17.04.2013.
Członkostwo i współpraca z organizacjami:
Członek Oddziału Warszawskiego Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Stowarzyszenia „Polska Unia Onkologii”
Również współpracuje z organizacjami:
- Fundacja „Tam i z powrotem”. Razem zwyciężymy raka.
- Stowarzyszenie Pomocy Chorym Dzieciom LIVER
- Centrum Edukacji Zdrowotnej
- Portal Onkologiczny ZwrotnikRaka.pl
- Nestle Health Science
- Alivia – Fundacja Onkologiczna Osób Młodych
Znajomość języków:
Język angielski
Publikacje:
Autorka i współautorka wielu publikacji krajowych i zagranicznych z zakresu dietetyki. Bierze aktywny udział w audycjach radiowych dot. m.in. odżywiania w chorobach przewlekłych. Jest autorką licznych artykułów na portalach internetowych, w tym portalu Wydawnictwa Lekarskiego PZWL.
Wybrane publikacje:
- Sajór I., Jarosz M.: Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Nadciśnienie tętnicze. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006, 18-28.
- Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T.: Żywienie a zakażenie Helicobacter pylori. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007, 34, 6, 1584-1594.
- Jarosz M., Sajór I.: Otyłość a rak jelita grubego. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007, 34, 6, 1614-1618.
- Sajór I.: Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2007.
- Sajór I.: Żywienie osób starszych. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2008.
- Sajór I.: Alergie pokarmowe – przyczyny, objawy, rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2008.
- Sajór I.: Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe i ich źródła w diecie. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2008.
- Jarosz M., Traczyk I., Pachocka L., Respondek W., Grodowska A., Mackiewicz I., Koseska A., Sajór I., Gugała S.: Sprawozdanie z Ogólnopolskiej Konferencji „Otyłość – wyzwanie dla państwa i obywatela (Warszawa, 3-4 kwietnia 2008 r.), pod honorowym patronatem Ministra Zdrowia Ewy Kopacz. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2008, 35, 1, 3-13.
- Jarosz M., Sajór I.: Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 9-28.
- Jarosz M., Sajór I.: Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 52-60.
- Jarosz M., Sajór I.: Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 130-136.
- Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Słowik J., Błażejczyk T., Wisznik H.: Masa ciała a stany przedrakowe jelita grubego (polipy) – badanie pilotażowe. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2008, 35, 5/6, 359-370.
- Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Słowik J., Błażejczyk T., Wisznik H.: Nadwaga i otyłość a polipy jelita grubego. Postępy Żywienia Klinicznego (numer zjazdowy), 2008, 3, 12.
- Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T.: Żywienie a zakażenie Helicobacter pylori. Gastroenterologia Polska, 2008, 15, supl. 1, 22Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T., Ciok J.: Dietary and socio-economic factors in relation to Helicobacetr pylori re-infection. World Journal of Gastroenterology, 2009, 7, 15(9), 1119-1125.
- Jarosz M., Błażejczyk T., Gugała S., Sajór I., Mękus M.: Barrett’s Oesophagus and excess body weight. Obesity Facts. The European Journal of Obesity, 2009, 2, suppl. 2, 129.
- Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Błażejczyk T., Wisznik H.: Body mass and colorectal polyps – preliminary study. Obesitologia Hungarica, 2009, 10, suppl. 1 , S41.
- Sajór I.: Dieta – twoja naturalna ochrona przed przeziębieniem i grypą. Nasze słowo, 2009,12,6.
- Sajór I.: Przygotowanie 25 porad z zakresu dietetyki dla serwisu Onet.pl Med Zdrowie w twoich rękach (www.medonet.pl, zakładka Porady ekspertów), 2009
- Sajór I.: Odpowiedzi na pytania internautów z zakresu dietetyki dla Poradni www.forumzdrowia.pl, 2009
- Sajór I.: W terapii nowotworów ważna jest również dieta. Menager Apteki, 2010, 6, 28-30
- Jarosz M., Sajór I., Błażejczyk T.: Waist circumference and subject’s age rather than body weight or BMI prognose the incidence of colorectal polyps. Cancer and Obesity – Conference Guide, 2010, 29.
- Jarosz M., Sajór I.: Częstość występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby w populacji. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Choroba stłuszczeniowa wątroby. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2010, 15-22.
- Sajór I., Jarosz M.: Częstość występowania osteoporozy. W: Osteoporoza. Zapobieganie i leczenie. Seria „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2010 16-33.
- Sajór I.: Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka osteoporozy. W: Osteoporoza. Zapobieganie i leczenie. Seria „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2010, 98-101.
- Jarosz M., Rychlik E., Sajór I.: Populacja osób w starszym wieku. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 96-103.
- Sajór I., Jarosz M.: Choroba zwyrodnieniowa stawów. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010, 382-389.
- Jarosz M., Sajór I.: Nowotwory złośliwe – prewencja. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 391-405.
- Jarosz M., Sajór I.: Nowotwory złośliwe – leczenie. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 405-422.
- Jarosz M., Sajór I., Błażejczyk T.: Obwód talii – najsilniejszy antropometryczny czynnik ryzyka wystąpienia zmian przedrakowych w jelicie grubym. Materiały Konferencyjne XXI Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego „Aspekty zdrowotne żywności i żywienia”. Białystok, 21-23.09.2011, 77-78.
- Sajór I.: Metody edukacji żywieniowej wśród pacjentów i ich rodzin. [w]: Jarosz M. (red.) Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Warszawa, IŻŻ, 2011, 240-250.
- Jarosz M., Sajór I.: Czas trwania snu a nadwaga i otyłość. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2011, 38, 5, 313-325.
- Jarosz M., Respondek W., Grodowska A., Chwojnowska Z., Sajór I., Siuba M.: Żywienie i aktywność fizyczna w prewencji otyłości i innych chorób przewlekłych. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2011 (broszura)
- Charzewska J., Cybulska B., Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Białkowska M., Chabros E., Pachocka L., Respondek W., Wojtasik A., Wolnicka K., Chwojnowska Z., Cichocka A., Sajór I., Wajszczyk B.: Zalecenia zdrowego żywienia w schorzeniach układu krążenia, narządu ruchu, psychosomatycznych, narządu oddechowego oraz w profilu onkologicznym, [red. nauk.] M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012
- Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworami. Porady lekarzy i dietetyków. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2012, 1-120.
- Jarosz M., Respondek W., Wolnicka K., Sajór I., Wierzejska R.: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej [W:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, [red. nauk.] M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012, 154-171.
- Jarosz M., Sajór I.: Niedożywienie u chorych na nowotwory złośliwe, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2013, 40, 4, 269-276.
- Jarosz M., Sajór I.: Prewencja niedożywienia u chorych na nowotwory poprzez właściwe żywienie i aktywność fizyczną. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2013, 40, 4, 261-268.
- Jarosz M., Sajór I.: Waist circumference is the strongest anthropometric risk factor of premalignant lesions in the large intestine. Annals of Oncology, 2013, 24, suppl. 4, 119.
- Jarosz M., Sajór I.: Inadequate amount of sleep as one of the risk factors of overweight and obesity in Polish males. Annals of Nutrition and Metabolism, 2013, 63, 1492, (suppl. 1)
- Jarosz M., Sajór I.: Consumption frequency of selected groups of food products and the prevalence of colorectal polyps. Annals of Nutrition and Metabolism, 2013, 63, 1316, (suppl. 1)
- Jarosz M., Sajór I.: Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów z chorobą nowotworową i ich rodzin. PRIMOPRO, Warszawa, 2013, 1-36.
- Sajór I.: Zdrowie przez jedzenie. TopAgrar, 2013, 11, 144-145
- Jarosz M., Sajór I.: Abdominal obesity is associated with the number of colorectal polyps in men but not in women. Annals of Oncology, 2014, 25, suppl 2, 72.
- Sajór I.: Marchewka przeciw rakowi. Żyjmy dłużej, 2014, 6, 10-13
- Sajór I.: Zasady żywienia dla chorych po udarze. ITEM Publishing, 2014
- Jarosz M., Sajór I.: Body fat mass and the risk of colorectal polyps in men and women. Annals of Oncology, 2015, 26, suppl 4, doi:10.1093/annonc/mdv233.226
- Sajór I., Jarosz M.: Daily consumption of cheese and fruits as a factor decreasing the risk of colorectal polyps. Annals of Nutrition and Metabolism, 2015, 67, supl. 1, 404.
- Jarosz M., Sajór I.: Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów z chorobą nowotworową i ich rodzin. PRIMOPRO, Warszawa, 2015, 1-40.
- Sajór I., Sławek J.: Choroba Parkinsona. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów i ich rodzin, dieta 7-dniowa. ITEM Publishing, 2015, 1-31
Cena wizyty: *
230 PLN
Indywidualny plan żywieniowy 10 dniowy - 350 PLN