Dietetyk - karta lekarza

Iwona Sajór dietetyk Warszawa
Umów wizytę telefonicznie Umów wizytę online

mgr inż.
Iwona Sajór

Wizyta pierwszorazowa trwa około 60 minut, wizyty kontrolne około 30 minut. 

Czas oczekiwania na indywidualny plan dietetyczny - 7 dni.

Mgr inż. Iwona Sajór jest jednym z nielicznych dietetyków w Polsce, wyspecjalizowanych w tworzeniu planów dietecznych dla osób nie gotujących w domu. 

W takich przypadkach, dieta ustalana jest w oparciu o menu ulubionych restauracji, w których żywi się pacjent.

Wykształcenie:

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Obecnie otwarty przewód doktorski „Zmiany przedrakowe jelita grubego a masa ciała” na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Doświadczenie:

Kierownik Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów Zakład Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. A. Szczygła w Warszawie.

Prowadzi wykłady, ćwiczenia i praktyki dla studentów Kierunku Dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wykłady i warsztaty dla słuchaczy Studiów Podyplomowych Instytutu Żywności i Żywienia z zakresu żywienia w chorobach nowotworowych na kierunku Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka.

Zajmuje się:

dietoprofilaktyką i dietoterapią następujących chorób:

  • nadwagi i otyłości,
  • niedożywienia,
  • chorób przewodu pokarmowego (m.in.: refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, choroby wątroby i dróg żółciowych, zespół jelita drażliwego, stomia, choroba uchyłkowa jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaparcia, biegunki)
  • nowotworów złośliwych (profilaktyka pierwotna i wtórna, żywienie w trakcie leczenia onkologicznego),
  • zaburzeń odżywiania (anoreksja, bulimia),
  • nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • dyslipidemii,
  • cukrzycy typu 1 i 2, cukrzycy ciężarnych,
  • chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność, zapalenie tarczycy Hashimoto),
  • osteoporozy,
  • choroby zwyrodnieniowej stawów,
  • celiakii i nietolerancji glutenu,
  • alergii pokarmowych,
  • kamicy nerkowej,
  • trądziku,
  • chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).

oraz modyfiakcją nieprawidłowych nawyków żywieniowych osób zdrowych:

  • dzieci i młodzieży,
  • dorosłych i osób w starszym wieku,
  • kobiet w ciąży (przygotowanie do ciąży, okres ciąży i karmienia),
  • osób o zwiększonej aktywności fizycznej i sportowców.

 

Zainteresowania:

żywienie w nowotworach, żywienie osób starszych, otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typu 2, zaparcia, choroba żołądka i dwunastnicy

 

Kursy i szkolenia:

  • SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), 2nd Central Congress on Obesity, Budapeszt, 01.10.2009.
  • SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), II Congress of the Polish Association for the Study of Obesity, Szczecin, 17.10.2009.
  • Warsztaty dla dietetyków poświęcone diecie bezglutenowej, Warszawa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 3.12.2011.
  • MJ Psychoedukacja „Bądź skutecznym motywatorem” czyli jak motywować do zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 21.04.2012.
  • SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education), Obesity, Physical Activity & Cancer, Londyn, 16-17.04.2013.

 

Członkostwo i współpraca z organizacjami:

Członek Oddziału Warszawskiego Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Stowarzyszenia „Polska Unia Onkologii”

Również współpracuje z organizacjami:

  • Fundacja „Tam i z powrotem”. Razem zwyciężymy raka.
  • Stowarzyszenie Pomocy Chorym Dzieciom LIVER
  • Centrum Edukacji Zdrowotnej
  • Portal Onkologiczny ZwrotnikRaka.pl
  • Nestle Health Science
  • Alivia – Fundacja Onkologiczna Osób Młodych

 

Znajomość języków:

Język angielski

 

Publikacje:

Autorka i współautorka wielu publikacji krajowych i zagranicznych z zakresu dietetyki. Bierze aktywny udział w audycjach radiowych dot. m.in. odżywiania w chorobach przewlekłych. Jest autorką licznych artykułów na portalach internetowych, w tym portalu Wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

Wybrane publikacje:

  • Sajór I., Jarosz M.: Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Nadciśnienie tętnicze. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006, 18-28.
  • Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T.: Żywienie a zakażenie Helicobacter pylori. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007, 34, 6, 1584-1594.
  • Jarosz M., Sajór I.: Otyłość a rak jelita grubego. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2007, 34, 6, 1614-1618.
  • Sajór I.: Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2007.
  • Sajór I.: Żywienie osób starszych. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2008.
  • Sajór I.: Alergie pokarmowe – przyczyny, objawy, rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2008.
  • Sajór I.: Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe i ich źródła w diecie. Forum Zdrowia – portal internetowy Wydawnictwa Lekarskiego PZWL (www.forumzdrowia.pl, zakładka „Dietetyka”), 2008.
  • Jarosz M., Traczyk I., Pachocka L., Respondek W., Grodowska A., Mackiewicz I., Koseska A., Sajór I., Gugała S.: Sprawozdanie z Ogólnopolskiej Konferencji „Otyłość – wyzwanie dla państwa i obywatela (Warszawa, 3-4 kwietnia 2008 r.), pod honorowym patronatem Ministra Zdrowia Ewy Kopacz. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2008, 35, 1, 3-13.
  • Jarosz M., Sajór I.: Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 9-28.
  • Jarosz M., Sajór I.: Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 52-60.
  • Jarosz M., Sajór I.: Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008, 130-136.
  • Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Słowik J., Błażejczyk T., Wisznik H.: Masa ciała a stany przedrakowe jelita grubego (polipy) – badanie pilotażowe. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2008, 35, 5/6, 359-370.
  • Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Słowik J., Błażejczyk T., Wisznik H.: Nadwaga i otyłość a polipy jelita grubego. Postępy Żywienia Klinicznego (numer zjazdowy), 2008, 3, 12.
  • Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T.: Żywienie a zakażenie Helicobacter pylori. Gastroenterologia Polska, 2008, 15, supl. 1, 22Jarosz M., Rychlik E., Siuba M., Respondek W., Ryżko-Skiba M., Sajór I., Gugała S., Błażejczyk T., Ciok J.: Dietary and socio-economic factors in relation to Helicobacetr pylori re-infection. World Journal of Gastroenterology, 2009, 7, 15(9), 1119-1125.
  • Jarosz M., Błażejczyk T., Gugała S., Sajór I., Mękus M.: Barrett’s Oesophagus and excess body weight. Obesity Facts. The European Journal of Obesity, 2009, 2, suppl. 2, 129.
  • Jarosz M., Sajór I., Kasińska E., Błażejczyk T., Wisznik H.: Body mass and colorectal polyps – preliminary study. Obesitologia Hungarica, 2009, 10, suppl. 1 , S41.
  • Sajór I.: Dieta – twoja naturalna ochrona przed przeziębieniem i grypą. Nasze słowo, 2009,12,6.
  • Sajór I.: Przygotowanie 25 porad z zakresu dietetyki dla serwisu Onet.pl Med Zdrowie w twoich rękach (www.medonet.pl, zakładka Porady ekspertów), 2009
  • Sajór I.: Odpowiedzi na pytania internautów z zakresu dietetyki dla Poradni www.forumzdrowia.pl, 2009
  • Sajór I.: W terapii nowotworów ważna jest również dieta. Menager Apteki, 2010, 6, 28-30
  • Jarosz M., Sajór I., Błażejczyk T.: Waist circumference and subject’s age rather than body weight or BMI prognose the incidence of colorectal polyps. Cancer and Obesity – Conference Guide, 2010, 29.
  • Jarosz M., Sajór I.: Częstość występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby w populacji. [w]: Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.): Choroba stłuszczeniowa wątroby. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2010, 15-22.
  • Sajór I., Jarosz M.: Częstość występowania osteoporozy. W: Osteoporoza. Zapobieganie i leczenie. Seria „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2010 16-33.
  • Sajór I.: Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka osteoporozy. W: Osteoporoza. Zapobieganie i leczenie. Seria „Instytut Żywności i Żywienia zaleca”. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2010, 98-101.
  • Jarosz M., Rychlik E., Sajór I.: Populacja osób w starszym wieku. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 96-103.
  • Sajór I., Jarosz M.: Choroba zwyrodnieniowa stawów. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010, 382-389.
  • Jarosz M., Sajór I.: Nowotwory złośliwe – prewencja. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 391-405.
  • Jarosz M., Sajór I.: Nowotwory złośliwe – leczenie. [w]: Jarosz M. (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 405-422.
  • Jarosz M., Sajór I., Błażejczyk T.: Obwód talii – najsilniejszy antropometryczny czynnik ryzyka wystąpienia zmian przedrakowych w jelicie grubym. Materiały Konferencyjne XXI Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego „Aspekty zdrowotne żywności i żywienia”. Białystok, 21-23.09.2011, 77-78.
  • Sajór I.: Metody edukacji żywieniowej wśród pacjentów i ich rodzin. [w]: Jarosz M. (red.) Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Warszawa, IŻŻ, 2011, 240-250.
  • Jarosz M., Sajór I.: Czas trwania snu a nadwaga i otyłość. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2011, 38, 5, 313-325.
  • Jarosz M., Respondek W., Grodowska A., Chwojnowska Z., Sajór I., Siuba M.: Żywienie i aktywność fizyczna w prewencji otyłości i innych chorób przewlekłych. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2011 (broszura)
  • Charzewska J., Cybulska B., Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Białkowska M., Chabros E., Pachocka L., Respondek W., Wojtasik A., Wolnicka K., Chwojnowska Z., Cichocka A., Sajór I., Wajszczyk B.: Zalecenia zdrowego żywienia w schorzeniach układu krążenia, narządu ruchu, psychosomatycznych, narządu oddechowego oraz w profilu onkologicznym, [red. nauk.] M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012
  • Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworami. Porady lekarzy i dietetyków. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2012, 1-120.
  • Jarosz M., Respondek W., Wolnicka K., Sajór I., Wierzejska R.: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej [W:] Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, [red. nauk.] M. Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012, 154-171.
  • Jarosz M., Sajór I.: Niedożywienie u chorych na nowotwory złośliwe, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2013, 40, 4, 269-276.
  • Jarosz M., Sajór I.: Prewencja niedożywienia u chorych na nowotwory poprzez właściwe żywienie i aktywność fizyczną. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2013, 40, 4, 261-268.
  • Jarosz M., Sajór I.: Waist circumference is the strongest anthropometric risk factor of premalignant lesions in the large intestine. Annals of Oncology, 2013, 24, suppl. 4, 119.
  • Jarosz M., Sajór I.: Inadequate amount of sleep as one of the risk factors of overweight and obesity in Polish males. Annals of Nutrition and Metabolism, 2013, 63, 1492, (suppl. 1)
  • Jarosz M., Sajór I.: Consumption frequency of selected groups of food products and the prevalence of colorectal polyps. Annals of Nutrition and Metabolism, 2013, 63, 1316, (suppl. 1)
  • Jarosz M., Sajór I.: Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów z chorobą nowotworową i ich rodzin. PRIMOPRO, Warszawa, 2013, 1-36.
  • Sajór I.: Zdrowie przez jedzenie. TopAgrar, 2013, 11, 144-145
  • Jarosz M., Sajór I.: Abdominal obesity is associated with the number of colorectal polyps in men but not in women. Annals of Oncology, 2014, 25, suppl 2, 72.
  • Sajór I.: Marchewka przeciw rakowi. Żyjmy dłużej, 2014, 6, 10-13
  • Sajór I.: Zasady żywienia dla chorych po udarze. ITEM Publishing, 2014
  • Jarosz M., Sajór I.: Body fat mass and the risk of colorectal polyps in men and women. Annals of Oncology, 2015, 26, suppl 4, doi:10.1093/annonc/mdv233.226
  • Sajór I., Jarosz M.: Daily consumption of cheese and fruits as a factor decreasing the risk of colorectal polyps. Annals of Nutrition and Metabolism, 2015, 67, supl. 1, 404.
  • Jarosz M., Sajór I.: Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów z chorobą nowotworową i ich rodzin. PRIMOPRO, Warszawa, 2015, 1-40.
  • Sajór I., Sławek J.: Choroba Parkinsona. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów i ich rodzin, dieta 7-dniowa. ITEM Publishing, 2015, 1-31

Cena wizyty* (PLN):

225 PLN
Indywidualny plan żywieniowy 10 dniowy - 340 PLN

Dni i godziny przyjęć*

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota
od 16:00
do 20:00

powrót

* Cena usługi i godziny przyjęć mogą ulec zmianie. Zamieszczony w serwisie cennik nie stanowi oferty w rozumieniu kodeksu cywilnego.

Pozostali specjaliści dietetycy