Niestrawność jest powszechną dolegliwością, która pojawia się wówczas, gdy następuje problem z przejściem pokarmu przez układ trawienny. Dotyczy każdej grupy wiekowej, równie kobiet, mężczyzn oraz dzieci.
Istnieje wiele przyczyn niestrawności, wśród których należy wymienić:
- jedzenie zbyt dużych ilości jedzenia na raz,
- jedzenie w pośpiechu (posiłki zbyt gorące, zimne, niedogotowane, niedokładnie pogryzione),
- ciężkostrawna dieta przesycona tłuszczami pochodzenia zwierzęcego spowalniająca metabolizm,
- nadużywanie alkoholu, kawy,
- nadużywanie środków przeciwbólowych,
- palenie papierosów, również bierne palenie (wpływa niekorzystnie na ukrwienie i kurczliwość żołądka oraz przełyku — i wywołuje zgagę),
- nieregularne spożywanie posiłków w ciągu dnia,
- objadanie się na noc,
- zaburzenie wydzielania kwasu żołądkowego (niewystarczająca lub zbyt duża ilość),
- zaburzenie flory bakteryjnej organizmu,
- jedzenie nieświeżego jedzenia,
- spożywanie jedzenia, którego nie toleruje organizm,
- życie w ciągłym stresie,
- zaburzenia rytmu dobowego,
Objawy, które świadczą o złym trawieniu, pojawiają się zwykle w niedługim czasie po spożyciu posiłku (około 2-3 godzin) i należą do nich:
- ból w górnej części brzucha (kłujący lub kurczowy, skupiony lub rozlany, promieniujący do pleców albo w stronę mostka),
- wzdęcia brzucha,
- gazy,
- biegunka,
- nudności (mdłości),
- uczucie przejedzenia i pełności,
- dreszcze,
- zgaga, uczucie pieczenia i przeszywania w żołądku,
- puste odbijanie,
Leczenie niestrawności jest zależne od przyczyn, stopnia nasilenia i częstości jej występowania. Jeżeli zaburzenia trawienia zdarzają się sporadycznie, wystarczy kontrola diety, a w razie pojawienia się dolegliwości zastosowanie odpowiednich herbatek ziołowych i środków na niestrawność. Konieczne jest wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania, tzn. jeść należy powoli, dokładnie rozdrabniając i połykając każdy kęs. Jeść posiłki o temperaturze pokojowej i nie przejadać się.
Natomiast, gdy zaburzenia są przewlekłe, niezbędne staje się udanie do lekarza i wykonanie odpowiednich badań. Aby móc dokładnie zdiagnozować przyczynę, przeważnie wykonuje się USG jamy brzusznej oraz badanie endoskopowe żołądka, przełyku i dwunastnicy. Nie należy lekceważyć nawracających objawów niestrawności, ponieważ często się zdarza, że jest to objaw cukrzycy, choroby wrzodowej lub refluksowej, a nawet stanu przednowotworowego.
Tagi:
dyspepsja, niestrawność, żołądek, badanie endoskopowe, USG jamy brzusznej
*Wszystkie artykuły medyczne prezentowane na stronie są zgodne z wiedzą medyczną, ale żaden nie może być traktowany jako diagnoza lekarska, lecz wyłącznie jako materiał edukacyjny. W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.