Słownik medyczny

Żółć

Żółć (łac. bilis lub chole lub fel) – płynna wydzielina wątroby, jedna z substancji wspomagających soki trawienne.

Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne, sole kwasów tłuszczowych.

Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie.

Wydzielana przez wątrobę, a magazynowana w pęcherzyku żółciowym, z którego spływa do dwunastnicy po zadziałaniu cholecystokininy, w czasie trawienia pokarmów.

Żółć wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i F. Razem z żółcią wydalany jest cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak Cu, Zn i Hg.

Wydzielone do jelita kwasy żółciowe po zakończeniu swego udziału w trawieniu podlegają reabsorbcji w procesie krążenia wątrobowo-jelitowego.

W pewnych stanach zaburzeń chorobowych dochodzi do odkładania jej składników, w wyniku czego wytrąca się rozpuszczalny kamień żółciowy, prowadząc do schorzenia nazywanego kamicą pęcherzyka żółciowego lub kamicą dróg żółciowych.

Powiązane podstrony

Pęcherzyk żółciowy - ...około 50ml żółci. Podczas magazynowania żółc ulega również zagęszczeniu. Żółć ulega uwolnieniu z pęcherzyka dzięki skurczom zainicjowanym przez hormon...


Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe - ...łącząc się tworzą przewodziki międzyzrazikowe (łac. ductuli interlobulares). Żółć jest produkowana w komórkach wątroby - hepatocytach. Przewodziki międzyzrazikowe łączą się w...


Drogi żółciowe - Drogi żółciowe – zespół przewodów odprowadzających żółc z wątroby do dwunastnicy. Nadmiar żółci jest magazynowany w pęcherzyku żółciowym. Dzielą się na drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe oraz drogi żółciowe zewnątrzwątrobowe.


Żółć - Żółć (łac. bilis lub chole lub fel) – płynna wydzielina wątroby, jedna z substancji wspomagających soki trawienne. Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe,...


Kwasy żółciowe - Kwasy żółciowe - są to organiczne kwasy, syntezowane w wątrobie, będące końcowymi produktami degradacji (rozkładu) endogennego (wewnątrzustrojowego) cholesterolu. W żółci głównie występują następujące pochodne kwasu cholanowego: * kwas cholowy (3,7,12-trihydroksycholanowy)...


Kamień żółciowy - Kamień żółciowy - złóg (ciało stałe) powstały w drogach żółciowych (pęcherzyku żółciowym lub przewodach żółciowych) z wytrącenia składników żółci. Obecność takich złogów określa się jako kamicę żółciową. Kamień może być...


Dieta przy kamicy żółciowej - Kamica żółciowa, czyli kamica pęcherzyka żółciowego (popularnie nazywanego woreczkiem), charakteryzuje się obecnością w pęcherzyku żółciowym złogów zbudowanych z różnych substancji chemicznych znajdujących się w żółci. W prawidłowych warunkach substancje te...


Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelita - flora jelitowa (tlenowa i beztlenowa), efektywność trawienia (skład biochemiczny), elastaza trzustkowa, alfa 1 antytropsyna, kwasy żółciowe, kalpoprotektyna , sIgA - GastroProfil - diagnostyka dysbiozy jelit i nadwrażliwości pokarmowej (nieimmunologicznej)
Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelita - flora jelitowa (tlenowa i beztlenowa), efektywność trawienia (skład biochemiczny), elastaza trzustkowa, alfa 1 antytropsyna, kwasy żółciowe, kalpoprotektyna , sIgA Materiał pobierany do badania Kał...


Leczenie zapalenia dróg żółciowych - Mianem zapalenia dróg żółciowych (łac. cholangitis) określa się stan zapalny wspomnianych struktur, spowodowany zakażeniem. Może mieć charakter rozlany lub dotyczyć tylko odcinka przewodów żółciowych. Występuje w postaci ostrej oraz przewlekłej....


Wątroba - Wątroba (grec. hepar, łac. iecur) - wielofunkcyjny gruczoł, część układu pokarmowego położony wewnątrzotrzewnowo. Jej masa u dorosłego mężczyzny wynosi ok. 1500-1700 g, a u kobiety 1300-1500 g. Masa przyżyciowa jest...


Sok trawienny - Sok trawienny - wydzielina gruczołów trawiennych, obecna w przewodzie pokarmowym, zawierająca enzymy rozkładające składniki pokarmowe na substancje proste, przyswajalne przez organizm związki lub ułatwiające proces trawienia. Sok trawienny jest wytwarzany...


Trawienie - Trawienie - W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów (hormonalny, autonomiczny układ nerwowy), które w skoordynowany sposób doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do...


Wirusowe zapalenie wątroby - Wirusowe zapalenie wątroby, WZW (łac. Hepatitis) - choroba wątroby wywołana zakażeniem wirusowym. Często potocznie nazywana "żółtaczką", jest to jednak termin nieprawidłowy, niemedyczny oraz nieścisły, z uwagi na różnorodny przebieg wirusowych...


Ropień wątroby - Ropień wątroby (łac. abscessus hepatis) - choroba wątroby wywołana przez bakterie ropotwórcze. Ropnie wątroby są zazwyczaj mnogie, pojedyncze zaś najczęściej umiejscowione są w prawym płacie wątroby. Przyczyny: * Wstępujące zakażenie...


WZW - Wirusowe zapalenie wątroby, WZW (łac. Hepatitis) - choroba wątroby wywołana zakażeniem wirusowym. Często potocznie nazywana "żółtaczką", jest to jednak termin nieprawidłowy, niemedyczny oraz nieścisły, z uwagi na różnorodny przebieg wirusowych...


Żółtaczka mechaniczna - żółtaczka mechaniczna zwana inaczej zaporową, zastoinową - spowodowana przyczynami pozawątrobowymi jako wynik zwężenia lub zamknięcia dróg żółciowych (kamica, nowotwory), co uniemożliwia prawidłowy spływ żółci do dwunastnicy.


Żółtaczka miąższowa - Żółtaczka miąższowa - spowodowana przyczynami wewnątrzwątrobowymi jako wynik upośledzenia wnikania bilirubiny do wątroby i sprzęgania jej z glukuronianem lub jej wydzielania do żółci (uszkodzenie toksyczne wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, marskość...


Marskość wątroby - Marskość wątroby (łac. cirrhosis hepatis) to postępujące włóknienie miąższu wątroby, niszczące strukturę narządu. Charakteryzuje się zastępowaniem komórek włóknami tkanki łącznej, które burzą jego prawidłową budowę, doprowadzając do upośledzenia funkcji metabolicznych,...


Żółtaczka - Żółtaczka (icterus) - zażółcenie skóry, błon śluzowych i białkówki oczu wskutek nagromadzenia się bilirubiny w surowicy krwi i tkankach organizmu. Do głównych objawów należą: żółte zabarwienie białkówki oka, skóry (widoczne...


Cholesterol - Cholesterol w ścisłym znaczeniu to organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy steroidów. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach....


Bilirubina - Bilirubina - to organiczny związek chemiczny powstały w wyniku rozpadu hemu uwolnionego wcześniej z hemoglobiny w śledzionie, wątrobie lub szpiku kostnym w procesie niszczenia czerwonych ciałek krwi. Zwiększenie stężenia bilirubiny...


BCG - BCG (Bacillus Calmette-Guérin) to szczepionka przeciw gruźlicy opracowana we Francji przez Alberta Calmette i Camillea Guérin i wprowadzona w 1921. Stanowi ona atenuowany szczep Mycobacterium bovis (wywołuje gruźlicę bydła). Atenuacja...


Aloes uzbrojony - Aloes uzbrojony (Aloe ferox) – gatunek bylin należący do rodziny aloesowatych. Pochodzi z terenów Afryki. W Polsce uprawiany w doniczkach głównie dla potrzeb leczniczych oraz jako roślina ozdobna. Miąższ aloesu...


Dwunastnica - Dwunastnica (łac. duodenum) u człowieka to rurowaty organ długości 25-30 cm, wychodzący z żołądka i stanowiący początkowy odcinek jelita cienkiego. Początkowy odcinek dwunastnicy łączy się z odźwiernikiem żołądka, końcowy przechodzi...


Fosfataza alkaliczna - Fosfataza alkaliczna - zwana jest również fosfatazą zasadową. W surowicy krwi pochodzi z następujących źródeł: * frakcja kostna - 50-60 % ogólnego poziomu, zwana również frakcją termolabilną * frakcja jelitowa...


Gastrolog - Gastrolog - Lekarz zajmujący się czynnościami i schorzeniami układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, odbytu i gruczołów trawiennych (wątroba, trzustka) oraz dróg żółciowych.


Gastroenterologia - Gastroenterologia, gastrologia - dziedzina medycyny zajmująca się czynnościami i schorzeniami układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, odbytu i gruczołów trawiennych (wątroba, trzustka) oraz dróg żółciowych.


Hepatologia - Hepatologia – dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami, budową i funkcjonowaniem wątroby oraz pęcherzyka i dróg żółciowych.


powrót