Słownik medyczny

Akseroftol

Akseroftol - Witamina A. C20H29OH, alkohol dwuterpenowy, jasnożółta ciecz oleista lub żółte kryształy o temperaturze topnienia 62-64° C, nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w tłuszczach oraz w benzenie, alkoholu, eterze i większości rozpuszczalników organicznych. Jest wrażliwa na działanie czynników utleniających. Występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych.

W przewodzie pokarmowym powstaje z prowitamin, którymi są karoteny dostarczane w pokarmach roślinnych. Brak wit. A opóźnia normalny wzrost, powoduje uszkodzenia aparatu wzrokowego (we wczesnym stadium tzw. ślepotę nocną), suchość i łuszczenie się skóry, wypadanie włosów, zwiększa podatność na infekcje.

Występuje m.in.w: tranie z wątroby dorsza i innych ryb. Jako prowitamina, czyli związek, z którego w organizmie tworzy się witamina (karoten) występuje w jarzynach, szczególnie w marchwi. Otrzymywana z produktów naturalnych i syntetycznie.

powrót