Słownik medyczny

Trawienie

Trawienie - W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów (hormonalny, autonomiczny układ nerwowy), które w skoordynowany sposób doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do wchłaniania (absorpcji) w przewodzie pokarmowym. U ludzi, proces trawienia zaczyna się już po pobraniu pokarmu do jamy ustnej. Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną i przeżuwane za pomocą zębów i języka. Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i jest w akcie połykania przemieszczany jest przez gardło i przełyk do żołądka. W żołądku pokarm mieszany jest z sokiem żołądkowym, który ze względu na zawartość kwasu solnego ma niskie pH, które inaktywuje amylazę ślinową. W żołądku trawione są głównie białka, dzięki wydzielanej tam pepsynie, a lipaza żołądkowa zapoczątkowuje trawienie tłuszczów, ale tylko zemulgowanych, np. pochodzenia mlecznego. Dalsze trawienie przebiega w jelicie cienkim. Treść pokarmowa jest partiami przekazywana do dwunastnicy. Hormony jelitowe (sekretyna, cholecystokinina) pobudzają wydzielanie żółci, soku jelitowego oraz soku trzustkowego. W jelicie cienkim, a zwłaszcza w dwunastnicy ma miejsce zasadnicze trawienie. Kwaśna treść pokarmowa przechodząca z żołądka, jest neutralizowana przez zasadowy sok trzustkowy, w celu umożliwienia działania enzymów trawiennych takich jak amylaza trzustkowa, chymotrypsyna, trypsyna, lipaza i innych. Do dwunastnicy wydzielana jest również żółć zawierają sole żółciowe, których zadaniem jest zemulgowanie tłuszczów, co czyni je bardziej podatnymi na działanie lipazy. Tłuszcze są trawione przez lipazę trzustkową (wraz z kolipazą), która działa tylko w fazie wodnej, więc tylko na powierzchni. W wyniku trawienia powstają wolne kwasy tłuszczowe i 2-monoglicerydy, które są formowane wraz z kwasami żółciowymi w micelle. W tej formie są one transportowane do rąbka szczoteczkowego enterocytów i tam wchłaniane. W jelicie cienkim wchłaniane są małocząsteczkowe związki, będące produktami hydrolizy. Niestrawione resztki pokarmowe są wydalane w postaci kału podczas defekacji.

Powiązane podstrony

Trawienie - Trawienie - W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów (hormonalny, autonomiczny układ nerwowy), które w skoordynowany sposób doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do...


Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelita - flora jelitowa (tlenowa i beztlenowa), efektywność trawienia (skład biochemiczny), elastaza trzustkowa, alfa 1 antytropsyna, kwasy żółciowe, kalpoprotektyna , sIgA - GastroProfil - diagnostyka dysbiozy jelit i nadwrażliwości pokarmowej (nieimmunologicznej)
Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelita - flora jelitowa (tlenowa i beztlenowa), efektywność trawienia (skład biochemiczny), elastaza trzustkowa, alfa 1 antytropsyna, kwasy żółciowe, kalpoprotektyna , sIgA Materiał pobierany do badania Kał...


Karczoch zwyczajny – działanie i zastosowanie - ...pożyteczny wielocukier – inulinę, która w znacznym stopniu spowalnia trawienie pokarmów przez organizm. Inulina -  reguluje poziom glukozy we krwi, co jest bardzo...


Przewlekłe zapalenie trzustki - ...do jelita cienkiego odpowiednie enzymy, dzięki którym możliwe staje się trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jeżeli równowaga w funkcjonowaniu...


Żółć - ...emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie. Wydzielana przez wątrobę, a magazynowana w pęcherzyku żółciowym, z którego spływa do...


Sok żołądkowy - ...trawi białka mleka * pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek * kwas solny w dużym stężeniu (ok. 1,5 pH), który nadaje sokowi żołądkowemu...


Ostre zapalenie trzustki – objawy i leczenie - ...glukozy we krwi. Transportuje do jelita cienkiego odpowiednie enzymy umożliwiające trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. O ostrym zapaleniu trzustki mówimy, gdy...


Kwasy żółciowe - ...dla rozwinięcia działalności lipazy trzustkowej - enzymu odpowiedzialnego za trawienie tłuszczów w jelicie (ponadto aktywują one ten enzym). Żółciany (czyli sole kwasów...


Wzdęcia i gazy – przyczyny i leczenie - Gazy jelitowe są zupełnie naturalnym zjawiskiem, występującym, jako objaw uboczny procesu trawienia pokarmu. W ciągu całej doby przeciętnie zdrowy organizm dorosłego człowieka wytwarza od około 180 gramów do ponad 800...


Diety odchudzające dla wszystkich, czyli dla nikogo - Bogactwo propagowanych diet jest niezmierzone. Co chwilę w mediach pojawia się jakaś nowa dieta „cud”, mniej lub bardziej skuteczna. Niestety nie każda z takich propozycji jest oparta na wiedzy na...


Grzybica przewodu pokarmowego, grzybica jelit - Grzybica przewodu pokarmowego, kandydoza to jedna z wielu chorób należących do grupy chorób zakaźnych, charakteryzujących się wysoką zaraźliwością, wywoływaną przez mikroskopijne grzyby różnego typu – obecnie rozpoznano blisko 200 gatunków...


Cholestaza – przyczyny, objawy, leczenie - Cholestaza, czyli inaczej zastój żółci, pojawia się wówczas, gdy dochodzi do zablokowania przepływu żółci, która – wytwarzana przez komórki wątroby – niezbędna jest do trawienia pokarmów, zwłaszcza tłuszczów, oraz do...


Kolka wątrobowa – ból pod żebrami - Kolka wątrobowa jest sygnałem nieprawidłowego funkcjonowania pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Przyczyną powstawania kolki wątrobowej jest zaburzenie pracy pęcherzyka żółciowego. Zadaniem tego organu jest magazynowanie i w odpowiednim czasie uwalnianie...


Pęcherzyk żółciowy - Pęcherzyk żółciowy (zwany czasami woreczkiem żółciowym) jest to gruszkowaty narząd służący do magazynowania i zagęszczania żółci do czasu, aż będzie potrzebna do trawienia pokarmu. Pęcherzyk żółciowy ma długość 12 centymetrów...


Dyspersja – przyczyny niestrawności - Niestrawność jest powszechną dolegliwością, która pojawia się wówczas, gdy następuje problem z przejściem pokarmu przez układ trawienny. Dotyczy każdej grupy wiekowej, równie kobiet, mężczyzn oraz dzieci. Istnieje wiele przyczyn niestrawności,...


Nietolerancja laktozy - Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy, który znajduje się w mleku i jego przetworach, a także wielu innych produktach spożywczych. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnej energii, ma...


Dwunastnica - Dwunastnica (łac. duodenum) u człowieka to rurowaty organ długości 25-30 cm, wychodzący z żołądka i stanowiący początkowy odcinek jelita cienkiego. Początkowy odcinek dwunastnicy łączy się z odźwiernikiem żołądka, końcowy przechodzi...


Zaburzenia snu – leczenie psychoterapeutyczne - ...przed snem, ponieważ wtedy organizm będzie inwestował  siły w  trawienie. Niezbędne jest również zastosowanie rytuału związanego z kładzeniem się spać...


Fiołek trójbarwny – zastosowanie w leczeniu - ...zalecane jest przy silnych zatruciach, ponieważ ma on właściwości regulujące trawienie, przeciwdziała zaparciom. Napar z fiołka trójbarwnego wypijany regularnie przez dłuższy...


Kocanka piaskowa - ...oraz działając przeciwskurczowo, ułatwiają przepływ żółci oraz pobudzają trawienie. Kocanka od kilku wieków  stosowana jest  w medycynie ludowej, głównie...


Biegunka - co robić? - Biegunka jest to dosyć powszechne zaburzenie trawienia, charakteryzujące się częstszą niż zwykle potrzebą wypróżniania. Następuje też zmiana ilości, płynności i zapachu stolca. Często wraz z biegunką pojawiają się dreszcze, gorączka, nudności...


Refluks żołądkowo – przełykowy - Refluks żołądkowo – przełykowy jest chorobą zwieracza dolnego odcinka przełyku, która powoduje cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Przyczyną refluksu jest rozluźnienie i zwiotczenie mięśni zwieracza przełyku. Zwieracz przełyku...


Biegunka - co zrobić? - Biegunka jest to dosyć powszechne zaburzenie trawienia, charakteryzujące się częstszą niż zwykle potrzebą wypróżniania. Następuje też zmiana ilości, płynności i zapachu stolca. Często wraz z biegunką pojawiają się dreszcze, gorączka,...


Mięta pieprzowa - Zielone leki –  Mięta pieprzowa (Mentha piperita) Mięta to jedna z najdawniej znanych roślin leczniczych w wielu kręgach kulturowych. Ludzkość korzysta z jej leczniczych właściwości, prawdopodobnie już od epoki brązu,...


Sok trawienny - Sok trawienny - wydzielina gruczołów trawiennych, obecna w przewodzie pokarmowym, zawierająca enzymy rozkładające składniki pokarmowe na substancje proste, przyswajalne przez organizm związki lub ułatwiające proces trawienia. Sok trawienny jest wytwarzany...


Koper włoski - Zielone leki – Koper włoski (Foeniculum vulgare) Zastosowanie oraz działanie lecznicze: Koper włoski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. W rejonach jego naturalnego występowania jest rośliną wieloletnią. W...


Rumianek pospolity - Zielone leki – Rumianek pospolity (Chamomilla recutita) Zastosowanie i działanie lecznicze: Rumianek pospolity jest jednym z najstarszych leków roślinnych znanych ludzkości; opisany był we wszystkich dziełach medycznych w starożytności. Stosowany...


powrót